perzsa csillagvirág

A perzsa csillagvirág (Scilla mischtschenkoana) bemutatása, gondozása

perzsa csillagvirág

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: KPFC

A perzsa csillagvirág vagy perzsa csillaghagyma (Scilla mischtschenkoana) alacsony termetű, évelő hagymás növény, mely Iránban és a Kaukázus déli részén őshonos. A növény minden része enyhén mérgező.

Kertünkben nagyobb csoportba ültetve a természetes hatású ligetes kertrészek, sziklakertek mutatós tavaszi dísze lehet, de akár balkonládába is ültethetjük.

Levélzetét kissé széles tőlevelek alkotják, melyek a virágzással egy időben hajtanak ki. Csillag alakú, egészen halványkék árnyalatú virágai kora tavasszal nyílnak. A virágok érdekessége, hogy porzói szürkéskék színűek a pollentől.

A perzsa csillagvirág egyszerűen nevelhető növény, mely napos, világos vagy félárnyékos helyen, laza szerkezetű, jó vízáteresztő talajba ültetve fejlődik legszebben. Nyári pihenőidőszakában csak nagyon minimális nedvességet igényel.

Más teendőnk a teljesen elsárgult és elszáradt levelek eltávolításán kívül nem akad vele. Betegségekre nem érzékeny, kártevők közül időnként megtámadják a meztelencsigák. Szaporítani fiókhagymákkal lehet a legegyszerűbben.

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: KPFC

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők