petúnia
petúnia

Kép forrása: Pixabay.com

A petúnia az egyik legismertebb és legkedveltebb dísznövényünk, melyet ágyásba, balkonládába, ámpolnába egyaránt ültethetünk.

Sajnos, nem mentes a kártevőktől és a betegségektől és gondozási hibák is előfordulhatnak, ezeket, valamint az ellenük való védekezés lehetőségeit foglaltuk össze.

A petúnia kártevői

A petúnián megjelenő leggyakoribb kártevő a levéltetű. Levéltetvek ellen először érdemes a langyos, illetve szappanos vizes lemosást megpróbálni. Ha ez nem lenne elég, csak akkor vessünk be rovarölő szert.

A petúnia vírusos betegségei

petúnia

Kép forrása: Pixabay.com

A foltos leveleket, vagy törpe növést okozó vírusok, szintén megtámadhatják a petúniát, leggyakrabban a mozaik vírus és a gyűrűs vírus fertőz. A vírusok esetében mindig a megelőzésre kell törekedni. 

Egészséges növényt vásároljunk, és mindig tiszta eszközöket használjunk a gondozás során. A fertőzött növényeket azonnal meg kell semmisíteni, amint észleljük a bajt, sajnos megmenteni, nem lehet őket.

A petúnia gombás betegségei

A petúnia esetében a palántadőlést lehet megemlíteni, mint gombás betegséget. Védekezni gombaölő szer segítségével tudunk ellene.

Gondozási hibák

A petúnia tulajdonosok gyakori panasza, hogy a virágok nem nőnek rendesen, ennek általában a túlságosan sok nitrogén, vagy pedig a kevés fény az oka. Helyezzük világosabb helyre a növényt és csökkentsük a tápanyag mennyiséget.

A petúnia gondozása

petúnia

Kép forrása: Pixabay.com

Elhelyezés

Először is fontos, hogy megfelelő helyet válasszunk a növény számára. A petúnia meleget, és sok napfényt igényel, az időjárás viszontagságai, a csapadék és az erős szél viszont kárt tehetnek benne, a fagy szintén ellensége.

Viharos, esős időben, helyezzük védett helyre, ha megtépázza a szél, vagy leesik helyéről és sérül, utána már nagyon nehezen képes regenerálódni.

Öntözés, tápoldatozás

A petúnia víz és tápanyagigényes, ez a nyári időszakban akár napi kétszeri öntözést is jelenthet, a kora reggeli és az esti órákban. Tápoldatozni hetente szükséges, a virágzás serkenthető azzal, ha a tápanyagot kisebb mennyiségben, de rendszeresen biztosítjuk számára.

Egyéb teendők

Megfelelő gondozás mellett a petúnia kifejezetten gyorsan növekszik, így ha megfeledkezünk rendszeres visszavágásáról, hamar elburjánzik.

Az elhalt növényi részek, elszáradt virágok eltávolítása, nemcsak esztétikai kérdés, hanem a virágzat fejlődését, és a betegségek megelőzését is szolgálja.

Képek forrása: Pixabay.com

Forrás: Kertportál

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények