petúnia

A petúnia (Petunia hybrida) bemutatása, gondozása

petúnia

Kép forrása: Pixabay.com

A petúnia (Petunia hybrida) Dél-Amerikából származó, hazánkban nagy népszerűségnek örvendő egynyári növény. Változatainak száma több százra tehető, hibridek és színváltozatok széles választéka áll rendelkezésünkre.

Felhasználása sokrétű, kiültethetjük kertbe, cserépbe, felakasztható virágtartóba és balkonládába is, utóbbi kettő talán a leggyakoribb ültetési módja itthon.

A petúnia gondozása nem túl bonyolult, ugyanakkor ahhoz, hogy rendszeresen virágozzon, és szép, rendezett látványt nyújtson, néhány alapvető gondozási teendőt el kell végezni.

Elhelyezés

petúnia

Kép forrása: Pixabay.com

Először is fontos, hogy megfelelő helyet válasszunk a növény számára. A petúnia meleget, és sok napfényt igényel, az időjárás viszontagságai, a csapadék és az erős szél viszont kárt tehetnek benne, a fagy szintén ellensége.

Viharos, esős időben, helyezzük védett helyre, ha megtépázza a szél, vagy leesik helyéről és sérül, utána már nagyon nehezen képes regenerálódni.

Öntözés, tápoldatozás

A petúnia víz és tápanyagigényes, ez a nyári időszakban akár napi kétszeri öntözést is jelenthet, a kora reggeli és az esti órákban. Tápoldatozni hetente szükséges, a virágzás serkenthető azzal, ha a tápanyagot kisebb mennyiségben, de rendszeresen biztosítjuk számára.

Egyéb teendők

Megfelelő gondozás mellett a petúnia kifejezetten gyorsan növekszik, így ha megfeledkezünk rendszeres visszavágásáról, hamar elburjánzik.

Az elhalt növényi részek, elszáradt virágok eltávolítása, nemcsak esztétikai kérdés, hanem a virágzat fejlődését, és a betegségek megelőzését is szolgálja.

A petúnia szaporítása

petúnia

Kép forrása: Pixabay.com

A petúnia palánták nevelését beltérben, február végén és márciusban érdemes elkezdeni. A palántaneveléshez földre, ültető tálcára, és magokra van szükség, valamint kellemesen meleg 18-20fok körüli hőmérsékletre.

Töltsük meg az ültető tálcát földdel, és szórjuk a föld felszínére az apró magokat. A petúnia magjai fényre csíráznak, ezért nem kell őket földdel takarni. Öntözni, mindig alulról öntözzünk, azaz állítsuk vízbe a tálcát, hogy alulról szívja fel a nedvességet.

Biztosítsunk fóliával, vagy üveglap segítségével kellemesen párás és meleg környezetet. Ilyen feltételek mellett kb. 10-20nap a csírázási idő. Amikor már megjelennek a magoncok, a párásításra nincs szükség.

A fiatal petúniákat, amikor már 2-4levelesek, egyesével át kell tűzdelni cserépbe. A fagyveszély elmúltával, fokozatos kiszoktatás után a palánták már kiültethetők végleges helyükre.

Betegségek, kártevők, gondozási hibák

A petúnia kártevői

petúnia

Kép forrása: Pixabay.com

A petúnián megjelenő leggyakoribb kártevő a levéltetű. Levéltetvek ellen először érdemes a langyos, illetve szappanos vizes lemosást megpróbálni. Ha ez nem lenne elég, csak akkor vessünk be rovarölő szert.

A petúnia vírusos betegségei

A foltos leveleket, vagy törpe növést okozó vírusok, szintén megtámadhatják a petúniát, leggyakrabban a mozaik vírus és a gyűrűs vírus fertőz. A vírusok esetében mindig a megelőzésre kell törekedni.

Egészséges növényt vásároljunk, és mindig tiszta eszközöket használjunk a gondozás során. A fertőzött növényeket azonnal meg kell semmisíteni, amint észleljük a bajt, sajnos megmenteni, nem lehet őket.

A petúnia gombás betegségei

A petúnia esetében a palántadőlést lehet megemlíteni, mint gombás betegséget. Védekezni gombaölő szer segítségével tudunk ellene.

Gondozási hibák

A petúnia tulajdonosok gyakori panasza, hogy a virágok nem nőnek rendesen, ennek általában a túlságosan sok nitrogén, vagy pedig a kevés fény az oka. Helyezzük világosabb helyre a növényt és csökkentsük a tápanyag mennyiséget.

Képek forrása: Pixabay.com

Források: GazigazítóKertportál

További olvasnivaló: Petúnia gondozása – Részletes útmutató

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények