pillangóvirág

Cikkünkben 3 pillangóvirág (Cosmos) fajt gyűjtöttünk össze, és mutatunk be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

1. Pillangóvirág (Cosmos bipinnatus) bemutatása, gondozása

A pillangóvirág (Cosmos bipinnatus) az őszirózsafélék családjába tartozó, egynyári dísznövény, mely Mexikóban őshonos. A természetes hatású kertek, angol kertek egyik jellegzetes virága mely, rózsaszín, bordó, fehér, vagy cirmos virágaival és osztott leveleivel díszít.

pillangóvirág

Kép forrása: Pixabay.com

Nagyon egyszerűen nevelhető jó önvető képességű növény, melyet magvetéssel is könnyen szaporíthatunk. A kertben változatosan felhasználható, mivel alacsony, talajtakarásra alkalmas, valamint magasabb termetű, az ágyás hátterét, vagy nagyobb foltját alkotó típusokat is vásárolhatunk belőle.

Nem túl igényes növény, tápanyagban szegényebb talajba, akár tűző napos fekvésbe is ültethetjük, jó szárazságtűrő képességű növény, mely bírja a napot és a meleget.

A pillangóvirág szaporítása

Szabadföldbe májustól lehet elvetni a magjait, de beltérben már márciusban is vethető, így az előnevelt palántákat tudjuk elültetni májusban.

A beltéri palántaneveléshez laza szerkezetű földdel töltsünk meg cserepeket, majd állítsuk őket vízbe, hogy megszívják magukat vízzel. Ezután szórjuk a magokat a föld felszínére és csak nagyon vékonyan takarjuk be őket. Világos, meleg helyen a magok 1-2 hét alatt kicsíráznak.

Az előnevelt palántákat folyamatos kiszoktatás után, májusban ültessük ki végleges helyükre.

2. Csokoládéillatú pillangóvirág (Cosmos atrosanguineus) bemutatása, gondozása

csokoládéillatú pillangóvirág

Kép forrása: Pixabay.com

A csokoládéillatú pillangóvirág (Cosmos atrosanguineus) közepesen magas, évelő hagymás növény, melynek virágai kellemes, csokoládés, vaníliás illatot árasztanak. Bokrosodó növény, melynek levélzetét szeldelt levelek alkotják.

Burgundi vörös virágai a hosszú szárak végén nyílnak a nyár folyamán. Hazánkban teleltetést igényel, ezért egyszerűbb, ha nagyobb cserébe ültetjük, így átteleltethetők a gumói, anélkül, hogy bolygatni kellene őket.

Ha szabadföldbe ültetjük, ki kell ásni a gumókat és fagymentes helyen tárolni, majd a következő évben a fagyveszély elmúltával elültetni.

A csokoládéillatú pillangóvirág fényigényes növény, helyéül napos vagy világos helyet válasszunk, átlagos tápanyagtartalmú, jó vízáteresztő talajba ültessük.

Vízigényes növény, szereti, ha földje mindig kissé nyirkos. Ha cserépben teleltetjük, télen ne öntözzük.

Tovább gyönyörködhetünk virágzásában, ha az elvirágzott virágokat levágjuk róla. Kártevőkre nem érzékeny, betegségek közül időnként problémát okoz a szürkerothadás és a gyökérrothadás is.

Szaporítani magról lehet, valamint tavasszal a gumók szétosztásával. 

3. Sárga pillangóvirág (Cosmos sulphureus) bemutatása, gondozása

sárga pillangóvirág

Kép forrása: Pixabay.com

A sárga pillangóvirág (Cosmos sulphureus) közepes magasságú, bokrosodó növekedésű, felálló szárú egynyári növény, mely közeli rokona a jól ismert kerti pillangóvirágnak (Cosmos bipinnatus)

Laza levélzetét szeldelt, keskeny levelek alkotják. Narancssárga, vörös vagy sárga virágai pillangócsalogatók, nyár közepétől szeptemberig, folyamatosan díszítenek. Alacsonyabb fajtái az ágyások szegélyébe, vagy az ágyás előterébe ültetésre, míg magasabb fajtái vágott virágnak alkalmasak.

A sárga pillangóvirág egyszerűen nevelhető egynyári, mely napos, világos helyen, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talajban fejlődik legszebben. Jó szárazságtűrő növény, de meghálálja, ha mértékkel öntözzük, főleg a tartósan száraz időszakokban.

Nitrogénben gazdag talajba ültetve előfordul, hogy felnyurgul, és kissé megdől. Betegségekre és kártevőkre nem érzékeny. Jó önvető képességű növény, de magunk is könnyen szaporíthatjuk magvetéssel. Magjait április közepétől lehet vetni szabadföldbe.

Képek forrása: Pixabay.com

Források: Wikipédia – Kerti pillangóvirág; Gazigazító – Kerti pillangóvirág; Botanikaland – Sárga pillangóvirág

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények