cserjés pimpó

Cikkünkben 4 pimpó (Potentilla) fajt gyűjtöttünk össze, és mutatunk be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

1. Arany pimpó (Potentilla aurea) bemutatása, gondozása

Az arany pimpó (Potentilla aurea) kistermetű évelő növény, mely Dél-Európa területén őshonos. Igazán bájos külsejű növény, melyet apró élénksárga virágainak, valamint tenyeresen összetett, fogazott szélű leveleinek köszönhet.

arany pimpó

Kép forrása: Flickr / Szerző: foto G.HAAS / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

Az 5 enyhén szív alakú szirom alkotta virágok, tavasz végén és nyár elején nyílnak. Elsősorban évelőágyakba célszerű ültetni északi oldalra. Az arany pimpó viszonylag egyszerűen nevelhető növény, fényigénye és vízigénye átlagos, hőmérséklet igénye alacsony.

Ültetési helyéül világos, de nem tűző napos helyet keressünk, ahol a talaj jó szerkezetű. Átlagos vízigénye miatt, mérsékelt öntözést igényel, meleg, száraz időben különösen figyeljünk oda erre.

2. Indiai szamóca (Potentilla indica) bemutatása, gondozása

indiai szamóca

Kép forrása: Pixabay.com

Az indiai szamóca (Potentilla indica) kistermetű évelő növény, amelyet méretbeli adottságai miatt elsősorban talajtakaró növényként ültetnek, de akár ámpolnában is megállja a helyét. Bájos külsejű növény, mely levélzetével, virágával és termésével is díszít. 

Levelei világoszöld színűek, fogazott szélűek. Apró virágai sárga színűek, a gömb alakú piros termésekkel együtt is láthatók. A termések íztelenek, enyhén mérgezők. 

Az indiai szamócát világos és félárnyékos helyre is lehet ültetni, ahol a talaj tápanyagban gazdag és jó vízgazdálkodású is egyben.

Enyhén savas, enyhén lúgos és semleges talajban érzi leginkább jól magát. Gyorsan növekedik a talaj közelében, figyeljünk rá oda, mert könnyen elburjánzik. Szaporítani magvetéssel és tőosztással is lehet.

3. Cserjés pimpó (Potentilla fruticosa) bemutatása, gondozása

cserjés pimpó

Kép forrása: Flickr / Szerző: beautifulcataya / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

A cserjés pimpó (Potentilla fruticosa) alacsony, inkább szélesre növő lombhullató cserje, amely főként talajtakaró növényként, valamint nyíratlan sövényként funkcionálhat a kertben. Ágrendszere, valamint apró, zöld színű levelek alkotta levélzete szinte áthatolhatatlan.

Nemcsak lombozatával díszít, nyáron ötszirmú, sárga, narancssárga, fehér vagy rózsaszín virágokkal örvendeztet meg minket. A különféle színváltozatú fajták közül a sárga a leginkább ellenálló.

A cserjés pimpó egyszerűen nevelhető, ellenálló, nem túl igényes cserje. Ültetési helyéül, világos és tűző napos helyet egyaránt választhatunk.

A talaj típusára egyáltalán nem kényes, a rosszabb minőségű talajokban is szépen fejlődik. Fehér virágú változata a savasabb kémhatású talajt kedveli. Jó szárazságtűrő képességű növény.

Betegségekre és kártevőkre nem érzékeny. Metszeni nem kell, visszavágni a tavaszi hajtás előtt lehet, abban az esetben, ha rosszabbul virágzik. Szaporítani nyáron lehet hajtásdugványozással.

4. Bíbor pimpó (Potentilla atrosanguinea) bemutatása, gondozása

bíbor pimpó

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Dinesh Valke

A bíbor pimpó (Potentilla atrosanguinea) közepesen magas termetű, laza habitusú lombhullató évelő növény, mely Nepál lejtőiről származik. A kertben talajtakaró növényként is ültethetjük.

Bokrosodó tövű növény, melynek szárai elterülők. Levélzetét tenyeresen összetett, szőrös levelek alkotják. Sötétpiros, ritkábban narancssárga vagy sárga virágai a levelek fölött nyílnak nyáron.

A bíbor pimpó napos, világos és félárnyékos helyen, jó vízelvezető képességű, egyéb szempontból átlagos kerti talajba ültetve is szépen fejlődik. Rendszeres, mérsékelt öntözést igényel. Egyéb teendőnk az elszáradt virágok és növényi részek levágásán kívül nincs vele.

Ellenálló növény, mely betegségekre és kártevőkre sem érzékeny. Szaporítani tőosztással és magról lehet.

Képek forrása: Flickr / Szerző: foto G.HAAS / Licence: CC BY-NC-ND 2.0; Pixabay.com; Flickr / Szerző: beautifulcataya / Licence: CC BY-NC-ND 2.0; Wikipédia / Szerző: Dinesh Valke

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők