piros gyűszűvirág

A piros gyűszűvirág (Digitalis purpurea) bemutatása, gondozása

A piros gyűszűvirág (Digitalis purpurea) magas termetű kétnyári növény, mely nyáron díszít virágzatával. Mivel kétnyári növény, ezért virágaiban a második évben gyönyörködhetünk, az első évben levelei fejlődnek ki. A piros gyűszűvirág erősen mérgező növény!

Bár erősen mérgező, látványos megjelenése miatt, az angol kertek és más természetes hatású kertek egyik elmaradhatatlan növénye. Jól mutat más virágok társaságában csoportosan ültetve, kerítések, falak mellé szintén ültethető.

A hosszú száron nyíló, harang alakú virágok rózsaszín, lila, krém, sárga és ezek megannyi árnyalatában játszanak. A hosszú virágszár tőlevélrózsából nő, melyet kissé hosszúkás, hegyesedő végű levelek alkotnak.

Ültetési helyéül félárnyékos helyet keressünk, ahol a talaj tápanyagban gazdag, jó szerkezetű. Célszerű ültetés előtt a talajt feljavítani komposzttal. Kedveli, ha talaja nyirkos, öntözzük rendszeresen, mértékkel.

Kártevők közül a csigák és a levéltetvek megjelenése jellemző, betegségek közül főként a lisztharmat és a levélfoltosodás okozhat problémát. Szaporítani magról lehet.

Gyűszűvirág vetőmag vásárlás >>>

A gyűszűvirág szaporítása magvetéssel

piros gyűszűvirág

Kép forrása: Pixabay.com

A gyűszűvirág magvetését májustól-augusztusig lehet végezni, a csírázás elég gyorsan végbemegy, így a fiatal kis növényeket, már augusztus-szeptemberben végleges helyükre ültethetjük, ahol a következő évben virágoznak majd.

A magokat szabadföldbe és cserépbe is vethetjük, ültetőközegként mindkét esetben komposzttal feljavított földet használjunk. A magok nagyon aprók, ezért az egyenletes kijuttatáshoz célszerű őket homokkal keverni.

Cserépbe való vetésnél a földkeverékkel megtöltött cserepet állítsuk vízbe, hagyjuk, hogy felszívja a nedvességet, majd engedjük, hogy kicsepegjen a felesleg, az így benedvesített talajra szórjunk a magokból.

Betakarni nem kell őket, mivel fényre csíráznak, elég csak óvatosan a földbe nyomkodni őket. Tartsuk nedvesen a vetést.

Szabadföldbe való vetésnél, az előkészített ágyást locsoljuk be, majd pedig járjunk el hasonlóan, mint a cserépbe való vetésnél.

Gyűszűvirág vetőmag vásárlás >>>

Képek forrása: Pixabay.com

Forrás: Gazigazító

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények