piros legyezőfű

A piros legyezőfű (Filipendula purpurea) bemutatása, gondozása

piros legyezőfű

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Uleli

A piros legyezőfű (Filipendula purpurea) kb. 1 méteres maximális magasságot elérő, gyöktörzse segítségével lassan, de folyamatosan terjedő rendkívül mutatós évelő növény.

Az idő előrehaladtával bokrocskát alkot, kompakt, alacsonyabb változatai is megvásárolhatók a kertészetekben. Jól illik a kerti tó partjára, valamint japán stílusú kertekbe is.

Levélzetét tenyeresen osztott, juharra emlékeztető, nagyméretű levelek alkotják. Látványos virágbugái, melyek rózsaszín vagy fehér színben játszanak, a levelek felett, végálló bugákban nyílnak a nyár első felében.

A piros legyezőfű napos, világos vagy félárnyékos helyen, humuszos, tápanyagban gazdag talajba ültetve fejlődik legszebben.

A túlzott forróságot, nem szereti, ilyen körülmények között fokozottan kell ügyelni a folyamatos öntözésre, ezért érdemes inkább a félárnyékos fekvést előnyben részesíteni ültetésekor.

Szárazság hatására nyáron levélzete megritkul. Azért, hogy új hajtások nevelésére ösztönözzük, érdemes a virágzás után visszavágni.

Kártevők közül a takácsatkák, betegségek közül a levélfoltosodás és a lisztharmat károsíthatja. Szaporítani tőosztással, esetleg magról lehet.

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Uleli

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők