Pisztácia fa (Pistacia vera) bemutatása, termesztése


Kép forrása: Pixabay.com
A pisztácia fa, pisztácia (Pistacia vera) a Pistacia nemzetség legismertebb faja, melyet ízletes magjáért termesztenek. Eredeti élőhelye Ázsia és Kis-Ázsia, a nemzetség különböző fajait, a Földközi-tenger térségében, Közép-Ázsiában és Észak-Amerikában is termesztik.
A pisztácia, talán pörkölve és sózva finom ropogtatnivalóként a legismertebb, felhasználása azonban ennél sokrétűbb. Süteményekhez, desszertekhez, fagylaltokhoz is használhatjuk a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag ízletes magokat.

Kép forrása: Pixabay.com
A pisztácia fa (Pistacia vera) kb. 10 méteres magasságot elérő lombhullató fa, távoli rokona a mangó és a kesudió is. Dekoratív megjelenésű kistermetű fa, melynek ágai gyakran lehajlanak, emiatt sok esetben támasztásra van szükség.
Az első termés meghozatalára jellemzően 6-8 év után kerül sor, egy kifejlett fa kb. 20-50kg termést hoz, ez a mennyiség azonban gyakran hullámzó. Egyik évben jóval kevesebbet, a következő évben jóval többet terem ugyanaz a fa.

Kép forrása: Pixabay.com
A pisztácia magas fény és hőmérsékletigényű növény, jól bírja a szárazságot és a meleget, olyan helyen termeszthető sikerrel, ahol tartósan meleg és száraz az idő. Szüksége van téli hideghatásra, azonban az erősebb fagyokat nem bírja.
A nedvességre, párás környezetre szintén nagyon érzékeny, könnyen rothadásnak indul. Konténerben sem fejlődik megfelelően.
A pisztácia szaporítása oltással vagy magról történik. Ha vásárolunk ültetésre alkalmas pisztácia magot, van rá esély, hogy kicsírázzon, de termő fát, szinte biztos, hogy nem fogunk belőle nevelni.
Képek forrása: Pixabay.com
Források: Wikipédia – Pisztácia; Édenkert – Mit érdemes tudni a pisztáciafáról? – 2. rész; Megyeri Szabolcs Kertész Blogja