Hagymások és évelőkSzobanövények

A pletyka (Tradescantia) gondozása

Tradescantia fluminensis
Tradescantia fluminensis / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: LucaLuca
Tradescantia fluminensis

Tradescantia fluminensis / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: LucaLuca

Ebben a bejegyzésben 3 pletyka (Tradescantia) fajt gyűjtöttünk össze, és mutatunk be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

1. Zebrapletyka (Tradescantia zebrina) bemutatása, gondozása

zebrapletyka

Kép forrása: Flickr / Szerző: Maja Dumat / Licence: CC BY 2.0

A zebrapletyka (Tradescantia zebrina) a kommelínafélék családjába tartozó Közép-Amerikából származó növény. Nem napos, de világos helyen érzi jól magát, sötét helyen kifakulnak levelei.

Télen legalább 12 fokot, az év többi részében szobahőmérsékletet kíván. A száraz levegőt is elviseli. Öntözni csak módjával szabad, tápoldatozni kéthetente kell márciustól augusztusig. A túl sok tápanyag, és víz előnytelenül befolyásolja a levél színét.

Átültetése tavasszal történjen kevés homokkal kevert B földbe. Szaporítása fejdugvánnyal történik, ami vízben is könnyen gyökerezik. Egy cserépbe több dugványt ültessünk.

2. Bíbor pletyka (Tradescantia pallida) bemutatása, gondozása

bíbor pletyka

Kép forrása: Pixabay.com

A bíbor pletyka, lila pletyka vagy bíbor tradeszkancia (Tradescantia pallida) nyáron szabadban, míg a többi évszakban szobanövényként tartható Mexikóban honos fagyérzékeny évelő növény.

Bíborszínű, hosszúkás szárölelő leveleivel, valamint kicsi rózsaszín árnyalatú virágaival egyaránt otthonunk dísze lehet. Virágaival az év bármely időszakában megörvendeztethet minket. Egyszerűen nevelhető növény, mely nem tűző napos, világos, félárnyékos, esetleg árnyékos szobahőmérsékletű helyen tartható, igaz, jó, ha tudjuk, a nagyon kevés fényre a levelek kifakulásával reagál.

Tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő talajba ültessük. Átlagos vízigényű növény, rendszeres, de mérsékelt öntözést igényel, két öntözés között hagyjuk, hogy a föld felszíne kicsit kiszáradjon. Télen kevesebb vizet kapjon. Nem kimondottan páraigényes növény, de ha időnként vízzel permetezzük a leveleit, azt meghálálja.

Bokrosabb növekedésre ösztönözhetjük, ha időnként visszavágjuk. Ha szükséges átültetni, járjunk el körültekintően, mivel a bíbor pletyka hajtásai törékenyek.

Betegségekre és kártevőkre nem érzékeny. Szaporítani dugványozással lehet a legegyszerűbben.

3. Kerti pletyka (Tradescantia x andersoniana) bemutatása, gondozása

kerti pletyka

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Qwertzy2

A kerti pletyka, kerti tradeszkancia (Tradescantia x andersoniana) közepes termetű évelő növény. Bokros növekedés jellemzi. Dús lombozatát hosszú, sásra emlékeztető levelek alkotják. Nemcsak kusza levélzetével, ha kedves kék, rózsaszín, fehér virágaival is díszít melyek tavasz végétől egészen az ősz elejéig nyílnak. Jól mutat kerti vízfelületek mellé, valamint élénkebb virágok társaságában virágágyásba ültetve.

A kerti pletyka viszonylag könnyen nevelhető és nem túl érzékeny növény. Ültetési helyéül világos és félárnyékos helyet is választhatunk. Talajjal szemben nem válogatós, de az fontos, hogy tápanyagtartalma magas legyen, és ne legyen száraz. Gondoskodjunk mérsékelt, rendszeres öntözésről, tartsuk kissé nedvesen földjét.

Ha szükségét látjuk metszés segítségével új életet lehelhetünk növényünkbe. Érdemes az elvirágzott hajtásokat is eltávolítani, ezzel további virágzásra ösztönözhetjük. Szaporítani ősszel és tavasszal is lehet tőosztással.

Képek forrása: Wikipédia / Szerző: LucaLuca; Flickr / Szerző: Maja Dumat / Licence: CC BY 2.0; Wikipédia / Szerző: Mokkie; Wikipédia / Szerző: Mokkie; Pixabay.com; Wikipédia / Szerző: Qwertzy2

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők