pompás japánbirs

A pompás japánbirs (Chaenomeles speciosa) bemutatása, gondozása

pompás japánbirs

Kép forrása: Flickr / Szerző: harum.koh / Licence: CC BY-SA 2.0

A pompás japánbirs (Chaenomeles speciosa) kb. 2-3 méteres magasságot elérő lombhullató cserje, mely szoliterként, vagy nyíratlan sövényként egyaránt kertünk dísze lehet.

Bokros habitusú, kerekded formájú, tüskés ágrendszerű cserje, melynek barackszínű, narancsvörös, rózsaszín vagy fehér színben játszó virágai kora tavasszal nyílnak.

Az élénk színű virágokat szépen kiemelik a növény tojásdad formájú, finoman fogazott, világoszöld árnyalatú levelei. Sárga termései, melyek a birsalmára emlékeztetnek őszre érnek be és a lombhullás után is díszítik a növényt.

A pompás japánbirs egyszerűen nevelhető, nem túl igényes cserje, mely napos, világos és félárnyékos helyre is ültethető. A jó vízáteresztő képességű, üde talajokat kedveli, a nagyon lúgos talajokat leszámítva szinte bármilyen földbe ültethető.

Az első néhány évben viszonylag lassan növekvő növény, melynek idősebb példányai jó szárazságtőrű képességűek, fiatalon célszerű öntözni.

Alakító metszésére a virágzást követően lehet sort keríteni. Kártevőkre és betegségek is megtámadják időnként. Betegségek közül a tűzelhalás okozhat problémát, lúgos talajba ültetve pedig klorózis jelentkezik. Szaporítani dugványozással, vagy a sarjhajtások leválasztásával lehet.

Kép forrása: Flickr / Szerző: harum.koh / Licence: CC BY-SA 2.0

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Lombhullató fák, cserjék