titónia

A pompás titónia, tűzvirág (Tithonia rotundifolia) bemutatása, gondozása

A pompás titónia, vagy tűzvirág (Tithonia rotundifolia) az őszirózsafélék családjába tartozó, Mexikóban és Közép-Amerikában őshonos egynyári növény. A magas termetű, helyigényes növényt, mexikói napvirág és titóvirág néven is szokták említeni.

Jó adottságú, egyszerűen nevelhető dekoratív virág mely a kertben nagyobb virágágyásba ültetve és térhatárolásra is alkalmas. Léteznek alacsonyabb változatai is, ezeket szegélynövényként ültethetjük.

Levélzetét sötétzöld színű, hullámos szélű, hegyesedő végű levelek alkotják. Citromsárga, vagy a narancssárga különböző árnyalataiban pompázó virágai nyáron, valamint az ősz elején nyílnak.

Ültetési helyéül napos, de legalább világos helyet válasszunk, talajok közül a jó vízáteresztő, átlagos tápanyag tartalmú típusokat kedveli. Ha túlságosan gazdag tápanyagokban a talaj, akkor főleg a levélzete fog fejlődni.

Jól bírja a meleget és a szárazságot is, betegségekre sem érzékeny. Kártevő közül a házas és házatlan csigák okozhatnak problémát. Szaporítani magról lehet.

Kép forrása: Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények