porcsinrózsa
porcsinrózsa

Kép forrása: Pixabay.com

A porcsinrózsa sokrétűen felhasználható, alacsony termetű évelő dísznövény. A talajfelszínhez közel kúszva növekedik. Mutatós ágyásszegély, sziklakerti növény, mely egész nyáron élénkszínű virágokkal pompázik.

Roppant igénytelen, jól bírja a szárazságot, a tűző napot és a tápanyagban szegény talajt is. Szaporítani dugványozással és magvetéssel lehet.

A porcsinrózsa magvetése

porcsinrózsa

Kép forrása: Pixabay.com

A porcsinrózsát beltérben, cserépbe már márciusban vethetjük palántanevelésre, szabadba végleges helyére, április-májusban vethető.

A beltéri magvetéshez töltsünk meg kicsi cserepeket, vagy szaporító tálcát földdel, és a porcsinrózsa magjait 1-2cm-es mélységbe vessük el. Csak mértékkel öntözzük. A csírázáshoz 18-20fokos hőmérsékleten kb. 10-14nap szükséges. A fiatal növények, májusban végleges helyükre ültethetők.

A szabadban való vetés, nem igényel különösebb talaj előkészítést. Vessük el a magokat 1-2cm mélyre, napos, világos helyre. Több sor esetén a sorok között hagyjunk legalább 10cm-es sortávolságot. Ha túl sűrűn kel a vetésünk, akkor kb. 10cm-es tőtávolságra ritkítsuk meg azt.

A porcsinrózsa dugványozása

porcsinrózsa

Kép forrása: Pixabay.com

A bevezetőben említettük, hogy a porcsinrózsa a talaj mentén, kúszva növekedik. Ahol eléri a talajt ott gyökerek is fejlődnek. Válasszunk le, egy ilyen gyökeres részt, szedjük le a leveleket, és ültessük el homokos, laza földbe.

Dugványhoz jutunk akkor is, ha egy-egy egészséges hajtást levágunk, és eltávolítjuk a leveleit. Ezt ugyanúgy homokos földbe ültessük el. Ne öntözzük túl a dugványokat, mert a gyökerek rothadásához, és a növény pusztulásához vezethet.

Képek forrása: Pixabay.com

Források: Vetőmag webáruház; Gazigazító

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert