portugál babérmeggy

A portugál babérmeggy (Prunus lusitanica) bemutatása, gondozása

portugál babérmeggy

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Ecelan

A portugál babérmeggy (Prunus lusitanica) hazánkban kb. 3-4méteres maximális magasságot elérő, a mediterrán térségben őshonos örökzöld cserje, vagy kistermetű fa, mely kiváló sövénynövény, de szoliterként is ültethetjük.

Hasonlít a Magyarországon is népszerű balkáni babérmeggyre (Prunus laurocerasus), azonban a vöröses hajtásairól és levélnyeleiről, valamint fogazott szélű, világosabb zöld leveleiről könnyen megkülönböztethető.

Édes illatú, mutatós fehér, fürtökben nyíló virágai kora nyáron pompáznak. Ritkán piros termést is hoz, mely nem alkalmas emberi fogyasztásra.

A portugál babérmeggy, viszonylag igénytelen növény, mely napos, világos, szélvédett helyen, jó vízáteresztő, átlagos vagy kissé szegényebb talajba ültetve is jól boldogul. Jól bírja a szárazságot, de az igazán erőteljes növekedéshez, rendszeres mérsékelt öntözésre van szüksége.

Jól bírja hazánk klímáját, fagytűrő növény, de az erős fagyok bizonyos mértékig károsíthatják, emiatt fontos, hogy védett fekvésbe ültessük. Beteg vagy elhalt hajtásait metszéssel távolíthatjuk el.

Kártevők közül a vincellérbogarak, míg a betegségek közül a lisztharmat támadhatja meg. Szaporítani dugványozással lehet.

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Ecelan

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Örökzöldek