Begonia maculata

A pöttyös begónia (Begonia maculata) gondozása

Begonia maculata

Kép forrása: Flickr / Szerző: Robert Lyle Bolton / Licence: CC BY 2.0

A pöttyös begónia (Begonia maculata) Brazíliában őshonos, különleges külsejű begónia faj. Levélzetét sötétzöld színű, világos pettyekkel díszített levelek alkotják.

A levelek fonákja, nagyon szép bordó árnyalatú. Ha megfelelően gondozzunk, nemcsak levélzetével, hanem fehér virágaival is díszít, melyek tavasztól, őszig nyílnak.

Helyéül világos, de nem tűző napos, kellemesen meleg, szobahőmérsékletű helyet válasszunk. Rendszeres öntözést igényel, a túlöntözést azonban kerüljük, mert gyökérrothadást eredményezhet.

Kedveli a párás környezetet, azonban a leveleket nem szabad permetezni, mert foltosak lesznek. Jó megoldást jelent, ha a növény cserepét vízzel és kaviccsal töltött tálcára állítjuk.

A pöttyös begóniát évente szükséges átültetni, ezt tavasszal végezhetjük el. Az átültetéshez laza szerkezetű virágföldet válasszunk, amelyben kókuszrost is van. Utóbbi a nedvesség megtartásáért felel.

A pöttyös begónia szaporítása

Szaporítani dugványozással lehet. Levágott több leveles hajtását vízben gyökereztethetjük meg. Átlátszó üvegbe töltsük vizet és ebben gyökereztessük a dugványt, kb. 2-3 hét alatt jelennek meg a gyökerek. Ezt követően ültessük el cserépbe a növényt.

Kép forrása: Flickr / Szerző: Robert Lyle Bolton / Licence: CC BY 2.0

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények