tajvani púpliliom

Ebben az írásunkban 2 púpliliom (Trycirtis) fajt mutatunk be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

1. Borzas púpliliom (Tricyrtis hirta) bemutatása, gondozása

A borzas púpliliom (Tricyrtis hirta) egy egzotikus külsejű magasabb növekedésű évelő növény, mely Japánban őshonos. Kecses, pettyes virágai liliomra és kissé az orchideákra is hasonlítanak, lila és bíbor színben játszanak.

borzas púpliliom

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: André Karwath

Virágait az ősz első felében csodálhatjuk meg. Levele gömbölydedek, végükön elhegyesedők, erősen bordázottak, jól kiemelik a különleges virágokat.

A borzas púpliliom nevelésével a kezdő kertészek is bátran kísérletezhetnek, ugyanis meglehetősen átlagos igényei vannak. Ültetési helyéül, leginkább félárnyékos helyet érdemes választani.

Talajok közül, a kissé lazább szerkezetű, semleges, vagy enyhén savas, tápanyagokban bővelkedő talaj a leginkább megfelelő.

Öntözni, csak annyira kell, hogy földje kissé nedves legyen, ne öntözzük túl! Betegségekre és kártevőkre nem érzékeny. Szaporítani tőosztással lehet.

2. Tajvani púpliliom (Tricyrtis formosana) bemutatása, gondozása

tajvani púpliliom

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Jebulon

A tajvani púpliliom (Tricyrtis formosana) közepes, vagy magas termetű rizómás évelő növény, mely lassan, de folyamatosan terjed gyöktörzse segítségével.

Jól mutat a kert természetes hatású részeiben, előnye, hogy bár igazán egzotikus külsejű növény, mégsem túl problémás a nevelése. A tajvani varangyliliom és tajvani tigriscsillag néven is ismert növény eredeti élőhelyét Tajvan erdős vidékei jelentik.

Levélzetét fényes felületű, feltűnő erezetű levelek alkotják. Lilás színárnyalatú, pettyes virágai a nyár végétől, egészen a fagyokig pompáznak.

A tajvani púpliliom félárnyékos helyen érzi magát a legjobban, jó vízáteresztő talajba ültetve. Átlagos vízigényű növény, télen nem tolerálja a sok nedvességet, kirohadhat, növekedési, virágzási időszakában azonban rendszeres öntözést igényel.

Betegségekre nem érzékeny, kártevők közül a meztelencsigák és a csigák okozhatnak problémát. Szaporítani tőosztással lehet a legegyszerűbben.

Képek forrása: Wikipédia / Szerző: André Karwath; Wikipédia / Szerző: Jebulon

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők