sárga tündérvirág

Bejegyzésünkben 4 püspöksüveg (Epimedium) fajt gyűjtöttünk össze, és mutatunk be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

1. Sárga tündérvirág (Epimedium x perralchicum) bemutatása, gondozása

A sárga tündérvirág vagy sárga püspöksüveg (Epimedium x perralchicum) közepes termetű, lassan, de folyamatosan terjedő évelő növény, melyet a kertben például lombhullató fák alá, talajtakaró növényként lehet ültetni.

sárga tündérvirág

Kép forrása: Flickr / Szerző: S. Rae / Licence: CC BY 2.0

Levélzetét szinte teljesen örökzöld, összetett levelek alkotják, melyek szív alakú levélkékből állnak. Levelei télen is díszítenek, gyakran bronzos, bíboros árnyalatot kapnak. Bugákba rendeződő, élénksárga virágai tavasz közepétől nyílnak.

A sárga tündérvirág félárnyékos helyen, jó vízáteresztő, humuszos, üde, nyirkos talajba ültetve fejlődik legszebben. Elviseli a teljes árnyékos is, de ilyen helyen sokkal kevesebb virágot hoz.

A jól meggyökeresedett növények, tolerálják az átmeneti szárazságot, de alapvetően rendszeres öntözést igényelnek, főként a nagyon meleg, száraz időszakokban figyeljünk erre oda.

A téli fagyokat jól bírja, de az erősebb fagyok károsíthatják a levélzetet. Ezeket a leveleket tavasszal távolítsuk el. Betegségekre és kártevőkre nem érzékeny. Szaporítani tőosztással lehet.

2. Szívlevelű tündérvirág (Epimedium youngianum) bemutatása, gondozása

szívlevelű tündérvirág

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Dinkum

A szívlevelű tündérvirág (Epimedium youngianum) közepes termetű, évelő növény, mely főként talajtakaróként, árnyékos kertrészek díszeként állja meg a helyét.

Levélzetét kissé szív alakú üde zöld színű levelek alkotják, melyek ősszel elszíneződnek. Fehér vagy rózsaszín sarkantyús virágai vékony száron nyílnak a tavasz második felében. A szívlevelű tündérvirág viszonylag könnyen áttelel a szabadban.

A szívlevelű tündérvirág kevésbé fényigényes növény, amely szereti a nedves környezetet. Ültetési helyéül, félárnyékos, és árnyékos helyet is választhatunk. Talajok közül a tápanyagokban gazdag, jó vízáteresztő talajtípusokat kedveli leginkább.

Érdemes rendszeresen, mérsékelten öntözni, valamint tavasszal visszametszeni, az idősebb hajtásokat. Szaporítani tavasszal és ősszel is lehet tőosztás segítségével.

3. Kolkhiszi tündérvirág (Epimedium pinnatum subsp. colchicum) bemutatása, gondozása

kolkhiszi tündérvirág

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Hans Bernhard (Schnobby)

A kolkhiszi tündérvirág (Epimedium pinnatum subsp. colchicum) alacsony, közepes termetű évelő növény, mely a Fekete-tenger vidékén őshonos. 

A kolkhiszi püspöksüveg, kaukázusi tündérvirág és kaukázusi püspöksüveg néven is ismert növény a megfelelő körülmények között rizómáival könnyen terjed, lombhullató fák alá, vagy árnyékos sziklakertbe egyaránt ültethetjük.

Levélzetét ovális alakú, csúcsban végződő, kihajtáskor bronzos árnyalatú, ősszel gyakran bordós árnyalatban játszó levelek alkotják. Rövid fürtben álló, bókoló sárga virágai a tavasz második felében nyílnak.

A kolkhiszi tündérvirág félárnyékos helyen, jó vízelvezető, humuszban gazdag talajba ültessük. Az erősen lúgos, meszes talajokat nem szereti, mészkerülő növény. Tél végén, még mielőtt új hajtásai kifejlődnének célszerű visszavágni.

Betegségekre és kártevőkre nem érzékeny növény. Szaporítani tőosztással lehet.

4. Kénsárga tündérvirág (Epimedium x versicolor ‘Sulphureum’) bemutatása, gondozása

kénsárga tündérvirág

Kép forrása: Flickr / Szerző: rachelgreenbelt / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

A kénsárga tündérvirág vagy kénsárga püspöksüveg (Epimedium x versicolor ‘Sulphureum’) közepes termetű évelő növény, mely árnyékosabb sziklakertekbe, valamint lombhullató fák alá egyaránt ültethető.

Levélzetével valamint virágaival egyaránt díszítő kiváló talajtakaró növény. Levélzetét a kihajtáskor kissé bronzos színezetű, megnyúlt szív alakú levelek alkotják, melyek ősszel barnás-bíboros színárnyalatot kapnak.

Kénsárga színű, bókoló virágai karcsú száron nyílnak tavasszal.

A kénsárga tündérvirág árnyékos vagy félárnyékos helyen, jó vízáteresztő, savas vagy semleges kémhatású, humuszban gazdag talajba ültetve fejlődik legszebben.

Világosabb helyre is ültethető, ilyen fekvésben rendszeres öntözést igényel, árnyékos helyen elég csak mértékkel öntözni, ilyen helyen a szárazságot is elviseli.

Más teendőnk nem akad ezzel a növénnyel az elöregedett levelek, kora tavaszi levágásán kívül. Ezt még az új hajtások kifejlődése előtt tegyük meg. Szaporítani tőosztással lehet.

Képek forrása: Flickr / Szerző: S. Rae / Licence: CC BY 2.0; Wikipédia / Szerző: Dinkum; Wikipédia / Szerző: Hans Bernhard (Schnobby); Flickr / Szerző: rachelgreenbelt / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők