repkény vadszőlő

A repkény vadszőlő (Parthenocissus tricuspidata ‘Veitchii’) bemutatása, gondozása

A repkény vadszőlő (Parthenocissus tricuspidata ‘Veitchii’) évelő lombhullató kúszónövény, mely tapadókorongjaival erősen kapaszkodik a befuttatott felületre, házfalak, kerítések befuttatására egyaránt alkalmas.

Japán vadszőlő, háromkaréjú vadszőlő, repkényszőlő és tapadókorongos vadszőlő elnevezéssel is illetik ezt a mutatós növényt, mely látványos levélzetével díszít. A háromkaréjos levelek zöld színűek, fényesek, ősszel élénkpiros és bíbor színben játszanak. Virágai annyira nem látványosak, az ősszel megjelenő hamvas-kék bogyótermései érdekesek.

Ha valamiért úgy döntenénk, hogy szeretnénk eltávolítani a befuttatott felületről, akkor ne essünk neki a növénynek, mivel a kacsok által kibocsátott kalcium karbonát segítségével, nagyon erősen kapaszkodik a falra, vagy kerítésre.

Célravezetőbb, ha elvágjuk a növény gyökerét és megvárjuk, míg a tapadókorongok funkciója megszűnik. Ezt követően könnyebben eltávolítható a növény.

A repkény vadszőlő viszonylag igénytelen növény, napos, világos, félárnyékos és árnyékos helyre egyaránt ültethetjük tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő talajba. Kedveli, ha földje kissé nyirkos, ezért érdemes mértékkel öntözni, a túlöntözést nem bírja.

Szaporítani bujtással és dugványozással is lehet.

Kép forrása: Pixabay.com

Forrás: Botanikaland

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Lombhullató fák, cserjék