Clematis integrifolia

A réti iszalag (Clematis integrifolia) bemutatása, gondozása

Clematis integrifolia

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Michael Wolf

A réti iszalag (Clematis integrifolia) Eurázsiában és hazánkban is őshonos iszalag faj, Magyarországon védett. Természetben leggyakrabban az alföldi kaszáló és lápréteken találkozhatunk vele.

A kertészetek kínálatában általában az alapfaj különféle változatai találhatók meg, leggyakrabban az alábbi fajtákkal találkozhatunk: Clematis integrifolia ‘Blue Ribbons’, Clematis integrifolia ‘Floriss Vij’.

A többi Clematis fajtól eltérően, nem kúszónövény, hanem tömött bokrot alkot így bátran ültethetjük évelőágyásokba. Szára egyszerű vagy elágazó, mereven felemelkedő, a növény virágzáskori magassága 80 cm.

Levélzetét tojásdad vagy tojásdad-lándzsás, épszélű, levelek alkotják, a levelek széle és erezete pillás-szőrös. Májustól-szeptemberig nyíló virágai a hajtások csúcsán, magányosan bókolnak. A virágzás után kifejlődő termése is díszít.

Ültetési helyéül, napos, világos vagy félárnyékos helyet válasszunk, jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag talajba ültessük. Szereti, ha a talaját hűvösen és nedvesen tartjuk.

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Michael Wolf

Forrás: Zsohár Kertészet

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők