rézvirág

A pompás rézvirág (Zinnia elegans) bemutatása, gondozása

rézvirág

Kép forrása: Pixabay.com

A pompás rézvirág (Zinnia elegans) az őszirózsafélék családjába tartozó egynyári növény, melynek őshazája Mexikó. A hazai kertekben nemesített fajai virágzanak nyár közepétől, egészen október végéig. Legényrózsa néven is ismert.

Tömött fészekvirágzatát, sziromlevelek sokasága alkotja, amelyek a szivárvány szinte minden színében játszanak. A látványos virágok hátteréül a sötétzöld, hosszúkás, kissé szív alakú levelek szolgálnak. Gondozása nem túl nehéz.

Ültetéséhez bátran választhatunk napos helyet, ültetéséhez megfelelő az átlagos kerti talaj is. Öntözni a hosszabb, száraz nyári időszakban érdemes.

Bár az átlagos kerti talajban is jól fejlődik, a tápoldatozást meghálálja. Az elszáradt virágok levágásán túl, más teendőnk nem akad vele. Kártevők megjelenése nem jellemző, rosszul szellőző helyen, a gombás megbetegedések jelenthetnek problémát.

Szaporítani magról lehet április közepétől. Hosszabb virágzást lehet elérni, ha vetés szakaszos. Magjai nagy arányban csíráznak ki, ezért érdemes ritkábban vetni őket.

Rézvirág vetőmag vásárlás >>>

A rézvirág szaporítása magvetéssel

rézvirág

Kép forrása: Pixabay.com

Beltéri palántanevelésre februártól – áprilisig vethetők a rézvirág magjai, az így nevelt palántákat májustól lehet kiültetni a szabadba. A palántaneveléshez töltsünk meg cserepeket földdel, a magokat sekélyen, 1-2cm mélyre vessük el.

A cserepek számára keressünk meleg, világos helyet, és öntözzük mértékkel. A csírázási idő kb. 1-2hét. Kb. 1 hónap elteltével kerüljenek a növények nagyobb cserépbe, majd pedig májustól végleges helyükre a kertben.

Szabadba áprilistól-júniusig vethető. Alakítsuk ki az ágyást és a sorokat, a sorok között legalább 25-30cm távolság legyen. A magokat vessük el kb. 1cm mélyre, mivel jó arányban kel, ne vessük túl sűrűn. Ha kibújtak a fiatal növények, ritkítsuk őket, magas rézvirág fajta esetében 25, alacsony esetében 10cm-es tőtávolságra.

Rézvirág vetőmag vásárlás >>>

Képek forrása: Pixabay.com

Forrás: Bakker Holland

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények