rézvörös fanyarka

A rézvörös fanyarka (Amelanchier x lamarckii) bemutatása, gondozása

rézvörös fanyarka

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Eiku

A rézvörös fanyarka (Amelanchier x lamarckii) akár 6 méteres magasságot is elérő, terebélyes lombhullató cserje, vagy kisebb fa, mely virágaival, terméseivel, valamint őszi lombszínével egyaránt díszít.

Sűrűn bokros növény, melynek sötétzöld levelei kihajtáskor bronzos árnyalatúak, ősszel narancsos, vöröses színben játszanak. Csillag alakú fehér virágai áprilisban nyílnak. Őszre érnek be gömbölyű, bogyós termései, melyek lilás, kékes árnyalatban játszanak, a madarak szívesen fogyasztják őket.

A rézvörös fanyarka napos, világos vagy félárnyékos helyre is ültethető, bár őszi lombszíne, napos fekvésben lesz a legszebb. A túlságosan meszes, illetve nagyon kötött talajokat nem szereti, egyéb típusokba bátran ültethetjük.

Metszeni kora tavasszal lehet, ha szeretnénk alakítani, fává nevelni, egyébként nem muszáj metszeni, elég csak az öreg, vagy beteg hajtásokat eltávolítani.

Jól bírja az erősebb téli fagyokat, valamint a szennyezett városi levegőt is, kártevőkre sem érzékeny, betegségek közül azonban megtámadhatja a tűzelhalás. Szaporítani dugványozással és magról is lehet.

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Eiku

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Lombhullató fák, cserjék