ribizli
ribizli

Kép forrása: Pixabay.com

A ribiszke vagy ribizli (Ribes) nemzetségbe körülbelül 100 növényfajt sorolhatunk, ide tartozik a kertekből jól ismert vörös ribiszke (Ribes rubrum), a fekete ribiszke (Ribes nigrum) és az egres (Ribes uva-crispa, valamint számos dísznövény is.

A ribizli termése vitaminokban valamint ásványi anyagokban gazdag. A piros ribiszke kellemesen édes ízű, a sárga savanykásabb, a fekete pedig ízletes ivólé és gyümölcsbor alapanyag.

Ha szeretnénk a ribizli nyáron beérő termését frissen, vagy feldolgozva élvezni és helyet tudunk számára szorítani a kertben, fontos az ültetés előtt megismerni a milyen igényei vannak a ribizlinek.

A ribiszke igényei, gondozása

ribizli

Kép forrása: Pixabay.com

A ribiszke laza vagy középkötött, jó vízgazdálkodású, enyhén savanyú, tápanyagban gazdag talajba ültetve fejlődik és terem a legszebben. A túlságosan száraz, szikes, valamint a magas talajvízszintű, pangó vizes talajt nem bírja.

A ribizli napos, világos, szellős helyre és mérsékelten árnyékot adó, nagyobb termetű gyümölcsfák alá is ültethető. Déli fekvésű, tartósan erős napsugárzásnak kitett területre, például déli lejtőre ne ültessük.

ribizli

Kép forrása: Pixabay.com

A fekete ribizli valamivel érzékenyebb a virágzási időben érkező tavaszi fagyokra. A piros ribiszke később virágzik, virágai fagytűrőbbek így kevésbé van kitéve az utófagyok károsításának.

A ribiszke a megfelelő fejlődéshez és bőséges terméshez öntözést is igényel. A ribiszkével kapcsolatos teendők közül fontos megemlíteni a metszést is, melyre egy külön bejegyzésben fogunk kitérni.

A ribiszke ültetése

ribizli

Kép forrása: Pixabay.com

A ribiszke ültethető cserjecsoportként, ehető termésű sövényként, térhatárolóként, de akár dekoratív magas törzsre oltott csemetét is nevelhetünk a kertben. Konténeres és szabadgyökerű kiszerelésű ribiszkét egyaránt találunk a kertészetek kínálatában.

Az ideális ültetési időszak ősszel, valamint a rügyfakadás előtt tavasszal van. Válasszunk a ribiszke igényeinek megfelelő helyet az ültetéshez, és kezdjük el a talaj előkészítését, valamint az ültető gödör kiásását!

Ha sövényt szeretnénk nevelni, akkor ültetőárokba, legalább 1 méteres tőtávolságra ültessük a töveket. Az ültetés előtt a talajt fel kell javítani, ássuk fel kb. 40 cm mélyen és forgassunk a talajba istállótrágyát.

ribizli

Kép forrása: Pixabay.com

Az egyes töveknek kb. 70x70x70 cm-es ültető gödröt, vagy árkot ássunk ki, a gödör aljába kerülhet egy réteg szerves trágya. A tápanyag réteget takarjuk egy réteg földdel, hogy ne érintkezzen közvetlenül a növény gyökereivel.

Ültetés előtt 1-2 órára érdemes beáztatni a szaporítóanyagot. Az ültetés során, fontos, hogy a megfelelő mélységre ültessük a ribiszkét. Az alsó két elágazás alsó két rügye kerüljön a föld alá, így könnyebben megújuló ribizli bokorra tehetünk szert.

Utolsó lépésként töltsük vissza a földet, tömörítsük, majd pedig alaposan öntözzük be a ribizli töveket és később se feledkezzünk el az öntözésről.

Képek forrása: Pixabay.com

Források: Megyeri Szabolcs Kertészete; Wikipédia – Ribiszke; Kedvenc kert és kerti tó centrum; Tuja.hu – Ribizli; Digitális Tankönyvtár – A gyümölcsök termesztése

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert