ricinus

A ricinus (Ricinus communis) bemutatása, gondozása

A ricinus (Ricinus communis) a kutyatejfélék családjába tartozó, rendkívül gyors növekedésű növény, mely eredeti élőhelyén, Afrikában évelő örökzöld, hazánkban egynyári dísznövény.

A magjából kisajtolt olajból gyógyászati célra felhasználható anyagokat állítanak elő, azonban fontos megemlíteni, hogy a növény minden része, különösen a magja erősen mérgező hatású.

Olyan kertbe, ahol kisgyerekek játszanak, az előbb említett mérgező tulajdonsága miatt, nem javasolt ültetni. Ha mégis a ricinus mellett döntünk érdemes elvirágzás után levágni a virágokat, hogy ne tudjon termés fejlődni.

A ricinus nagyon dekoratív növény, magassága a több métert is elérheti, méretei miatt leginkább szoliterként célszerű ültetni. Csillag alakú bordós árnyalatú levelei hatalmas méretűek, élénkpiros virágai nyáron nyílnak. Termései szintén piros színben játszanak, tüskések és gömb alakúak.

A ricinus gondozása egyszerű, jó szárazságtűrő képességű növény. Ültetési helyéül, napos vagy világos, szélvédett helyet válasszunk, laza szerkezetű talajba ültessük. Ha nem tudjuk szélvédett helyre ültetni, célszerű karózni, támasztékot biztosítani a számára.

Betegségek általában nem támadják meg, kártevők közül előfordulhat a takácsatkák megjelenése.

Ricinus vetőmag vásárlás >>>

A ricinus szaporítása

Szaporítani magvetéssel lehet. A magvetés során viseljünk kesztyűt, mivel a magok erősen mérgezők. A magokat a májusi kiültetés előtt kb. 6-8 héttel vessük el beltérben, ültetés előtt áztassuk be őket 24 órára.

A magokat kb. 2-2,5 cm mélyre vessük el, szobahőmérsékleten 14 napon belül kicsíráznak. A talajt tartsuk folyamatosan nedvesen.

Kép forrása: Flickr / Szerző: Maja Dumat / Licence: CC BY 2.0

Forrás: Édenkert

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények