rojtos lizinka

A rojtos lizinka (Lysimachia ciliata) bemutatása, gondozása

A rojtos lizinka vagy bíborszínű lizinka (Lysimachia ciliata) magas termetű évelő növény, melynek leggyakrabban bordó levelű változatát értékesítik a kertészetek (Lysimachia ciliata ‘Firecracker’).

Az alapfaj levelei zöld színűek, míg a bordó levelű változat levelei az idő előrehaladtával veszítik el bordós árnyalatukat és színük fokozatosan zöldre változik.

Az Észak-Amerikában honos növény, lassan, de erőteljesen terjed, ezért ne ültessük olyan növények közelébe, melyeket elnyomhat. Tojásdad alakú, kerekded, kihegyezett végű levelek alkotta levélzetével, valamint sárga virágaival díszít, melyek nyáron nyílnak.

A rojtos lizinka napos, világos vagy félárnyékos helyre egyaránt ültethető, bár fontos megemlíteni, hogy napos fekvésben szebb a levélzet színeződése. Tápanyagban gazdag, nyirkos talajban fejlődik szépen, rendszeres öntözést igényel, ne hagyjuk kiszáradni a földjét!

Árnyékos helyen előfordul, hogy felnyurgul, ebben az esetben támasztékot kell számára biztosítani. A virágzást követően érdemes kicsit visszametszeni.

Betegségek általában nem károsítják, a házas és a házatlan csigák időnként problémát okoznak. Szaporítani tőosztással lehet a legegyszerűbben.

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Wouter Hagens

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők