rozmaring
rozmaring

Kép forrása: Pixabay.com

A rozmaring húsételek remek fűszere, egy kevés friss rozmaring is elképesztően gazdag ízt kölcsönöz a húsoknak. Friss rozmaringot magunk is termeszthetünk, és ha már van legalább egy tövünk belőle, akkor dugványozással könnyen szaporíthatjuk. 

A rozmaring dugványozása a levendula dugványozásával egy időben, és lényegében ugyanúgy a történik. A különbség annyi, hogy a rozmaring dugványok gyökereztetésével, akár vízben is próbálkozhatunk.

rozmaring

Kép forrása: Pixabay.com

A dugványozással való szaporításra legalkalmasabb időszak május végétől, augusztusig tart.

A dugványozáshoz, a rozmaringról vágott friss hajtásokra, cserepekre, valamint ültetőközegre és gyökereztető hormonra lesz szükség. A dugványok ültetéséhez legjobb a homok és komposzt, perlit és komposzt, vagy virágföld és apró kavicsok alkotta földkeverék.

A dugványozás menete

  1. Vágjunk le friss kb. 15cm-es hajtásokat a rozmaringról, és szedjük el az alsó levélpárokat róluk.
  2. Egy levélcsomó alatt vágjuk el a szárat, ehhez használjuk éles kést.
  3. Mártsuk a dugványokat gyökereztető hormonba, a sikeres és gyorsabb gyökeresedés miatt.
  4. Töltsük meg a cserepeket földkeverékkel, és dugjuk bele a dugványokat.
  5. Locsoljuk meg őket, a cserepek számára keressünk árnyékosabb helyet. A megfelelő páratartalmat, a cserép fölé rakott fóliával biztosítsuk.
  6. Ha minden jól alakul, néhány hét múlva a cserép aljánál már láthatók a gyökerek.
  7. A fiatal növényeket ültessük szét egyesével, és így neveljük őket tovább a kiültetésig.

Képek forrása: Pixabay.com

Forrás: Gazigazító

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert