rózsa

A rózsa (Rosa) bemutatása

rózsa

Kép forrása: Pixabay.com

A rózsák (Rosa) már évezredek óta különleges helyet foglalnak el a kertészeti kultúrában, a rózsa tartás hagyományát és népszerűségét, számos évezredekkel ezelőtti írásos emlék őrzi a világ minden tájáról.

A kertekben az ókori keleten kezdték el ültetni a rózsákat díszítő céllal, az ismert több mint 100 rózsa faj hazáját, a Föld mérsékelt klímájú területei jelentik. Hosszú virágzásán a kertekben betöltött díszítő szerepén túl vágott virágként is jelentős értékkel bír, szirmait pedig illóolajok, parfümök előállítására is használják.

rózsa

Kép forrása: Pixabay.com

A rózsákat különböző csoportokba sorolhatjuk, megkülönböztetünk:

  • bokorrózsákat, középkori rózsákat
  • ágyásrózsákat vagy teahibrideket
  • futórózsákat
  • talajtakaró rózsákat
  • törperózsákat és
  • vadrózsákat is.

A rózsák között különféle növekedési formájú fajokat találunk, emiatt a kertben változatosan felhasználhatók, ezek a nyáron, valamint az ősz első felében virágzó színpompás és illatos növények.

Használhatjuk lugasok, rózsaívek befuttatására, nevelhetjük sövényként, szegélyként, csoportosan, valamint bokorként magányosan is ültethetjük, még akár cserepes virágként is találkozhatunk vele az üzletek kínálatában.

A rózsa (Rosa) gondozása

rózsa

Kép forrása: Pixabay.com

A rózsák a vad fajtákat leszámítva, sok gondoskodást igénylő növények, melyek napos, jó légjárású helyen, jó vízáteresztő, tápanyagban, humuszban gazdag, mészben szegény talajba ültetve fejlődnek legszebben.

Öntözést igényelnek, különösen az ágyásrózsák kényesek a szárazságra. Ezeket a rózsákat inkább ritkábban, de akkor bőséggel öntözzük, úgy, hogy a levelekre ne kerüljön víz. Nem elég, jó szerkezetű talajba ültetni a növényeket, ezt a jól szellőző talajt, rendszeres felszíni kapálással kell megőrizni, anélkül, hogy kárt tennénk a növény gyökérzetében.

rózsa

Kép forrása: Pixabay.com

A rózsák évenkénti tápanyag utánpótlást igényelnek, a megfelelő mennyiségű tápanyagot, az első évben, az ültetéskor megfelelően előkészített talajjal biztosíthatjuk.

Az ágyásrózsák érzékenyek a téli fagyokra, ezért érdemes őket takarással óvni, tövüket kb. 20cm-nyi földdel takarjuk, majd tavasszal távolítsuk el.

A rózsák metszését tavasszal lehet elvégezni, emellett virágzási időben célszerű folyamatosan eltávolítani az elhervadt virágokat is. Ez részben esztétikai szempont, részben pedig elősegíti az új virágok fejlődését. A rózsák a tőből kinövő vadhajtásokat is hoznak, melyeket minél hamarabb el kell távolítani, különben elvadulhat a rózsánk.

rózsa

Kép forrása: Pixabay.com

Ha szeretnénk rózsát nevelni a kertünkben, gondozási feladatként a növényvédelemmel is számolnunk kell, ugyanis a rózsát számos kártevő és betegség támadhatja meg, melyek a következők:

  • Rózsa kártevők: rózsa levéltetű, rózsa atka és tripsz, rózsa kabóca, hajtásfúró rózsadarázs, levélsodró rózsadarázs, rózsa gubacsdarázs
  • Rózsa betegségek: rózsa lisztharmat, rózsa rozsda, rózsa szürkepenész, rózsa mozaikvírus, rózsa fekete foltosság, rózsa peronoszpóra

A nemesített fajták szaporítása az esetek többségében szemzéssel történik, ami nem tartozik a legegyszerűbb szaporítási módok közé, dugványozással lehet érdemes próbálkozni. A vadrózsák gyökérsarjakkal, dugványozással és magról is szaporíthatók.

Képek forrása: Pixabay.com

Források: PharmaRosa; Botanikaland

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények