rozsdaszínű rózsa

A rozsdaszínű rózsa (Rosa rubiginosa) bemutatása, gondozása

rozsdaszínű rózsa

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Stan Shebs

A rozsdaszínű rózsa (Rosa rubiginosa) kb. 2 méteres magasságot elérő, sűrű ágrendszerű, gyakran tövétől elágazó, finoman visszahajló hajtású lombhullató cserje, mely hazánkban is őshonos.

Levélzetét 5-7 levélkéből álló páratlanul szárnyasan összetett levelek alkotják. A levelek fonákját mirigyszőrök borítják, melyek ragacsos anyagot bocsátanak ki. 5 szirmú, a rózsaszín különböző árnyalataiban játszó virágai tavasz végén, valamint a nyár elején nyílnak.

Ősszel piros és narancsvörös árnyalatú csipkebogyókkal díszít, melyek egy ideig még télen is kertünk díszei lehetnek.

A rozsdaszínű rózsa napos helyen, humuszban, tápanyagban gazdag talajba ültetve fejlődik legszebben, de az átlagos adottságú kerti talajokban is jól boldogul. Átlagos vízigényű növény, rendszeres, mérsékelt öntözést igényel, fontos, hogy leveleit ne érje az öntözővíz.

Tél végi metszéssel érdemes kicsit megritkítani. Egyéb metszést az elhalt vagy beteg ágak eltávolításán kívül nem igényel.

Ha nem biztosított a megfelelő légáramlás, megtámadhatja a lisztharmat és a levélrozsa, levélfoltosodás szintén jelentkezhet. Kártevők közül a takácsatkák és a levéltetvek károsítják időnként. Szaporítani a leválasztott sarjhajtásokkal, valamint dugványozással lehet.

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Stan Shebs

Forrás: Botanikaland

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Lombhullató fák, cserjék