Gyógy- és fűszernövények

A rukkola, borsmustár (Eruca vesicaria subsp. sativa) gondozása

rukkola
Kép forrása: Pixabay.com

A rukkola (Eruca vesicaria subsp. sativa) bemutatása, gondozása

rukkola

Kép forrása: Pixabay.com

A rukkola vagy borsmustár (Eruca vesicaria subsp. sativa) közepes magasságú egynyári növény, mely a mediterrán vidékeken őshonos. Nyáron nyíló krém fehér virágaival a fűszerkert dísze lehet, míg A, C és K vitaminban gazdag levelei a saláták alapjául vagy pizza feltétként szolgálhatnak.

Jellegzetes, kissé mustáros ízű szárnyasan tagolt leveleihez jól illik a mozzarella, parmezán és a feta sajt, a különféle ecetek és az olívaolaj is.

A konyhakertben vagy cserépbe vetve is könnyen termeszthető, a vetést bő 1 hónappal követően már szedhetők a fiatal levelei, melyeket frissen érdemes felhasználni.

A rukkola eredeti élőhelyén jó szárazságtűrő növény, könnyen terjed. Magjait májustól vethetjük, helyéül napos, világos vagy félárnyékos helyet válasszunk. Talajok közül a jó vízáteresztő, de egyéb szempontból átlagos talajokat kedveli.

Bár jól bírja a szárazságot, a rendszeres, mérsékelt öntözést meghálálja. Betegségek és kártevők általában nem károsítják.

Képek forrása: Pixabay.com

Comments are closed.