krókusz

Bejegyzésünkben 6 sáfrány (Crocus) fajt gyűjtöttünk össze, és mutatunk be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

1. Tavaszi sáfrány (Crocus vernus) bemutatása, gondozása

A tavaszi krókusz vagy tavaszi sáfrány (Crocus vernus) alacsony termetű, hagymás évelő növény, melynek nemesített változatait forgalmazzák a kertészetek.

tavaszi sáfrány

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Smihael

Eredeti élőhelyét Európa hegyvidékei jelentik, a kertben kerti utak szegélyezésére, sziklakertbe, valamint nagyobb csoportban, a kert természetes hatású részeibe is ültethetjük.

Levélzetét vékony levelek alkotják, melyeket fehér csík díszít. Fehér, vagy a lila különböző árnyalataiban pompázó virágai tavasszal nyílnak. A virágok érdekessége, hogy este és borongós időben összecsukódnak.

A tavaszi krókusz napos, világos helyen fejlődik legszebben, jó vízáteresztő talajba ültetve, de bátran ültethetjük lombhullató fák vagy cserjék alá is. Virágzási időben kissé nyirkos talajt igényel, egyéb időszakokban csak minimális nedvességet igényel.

Leveleit csak azt követően távolítsuk el, ha már teljesen elsárgultak és elszáradtak. Szaporítani hagymagumókkal lehet.

2. Korai sáfrány (Crocus chrysanthus) bemutatása, gondozása

Crocus chrysanthus 'Cream Beauty'

Kép forrása: Flickr / Szerző: Bob Gutowski / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

A korai sáfrány (Crocus chrysanthus) alacsony termetű, hagymás évelő növény, mely Kis-Ázsiában valamint a Balkán-félszigeten honos. A jellemző virágszíne a sárga és krém sárga, de rengeteg más színű hibrid változatot is forgalmaznak a kertészetek.

Levélzetét vékony, tőálló levelek alkotják, melyeket fehér csík díszít. Virágai, nevéhez hűen, nagyon korán már a tél legvégén, valamint kora tavasszal pompáznak. Sziklakertbe, balkonládába, a kertbe csoportosan, például lombhullató, fák, cserjék alá egyaránt ültethető.

A korai sáfrány napos, világos helyen, jó vízáteresztő képességű talajba ültetve fejlődik legszebben. Ideálisak számára például a kavicsos, homokos talajok is. Virágzási időben átlagos vízigényű növény, később csak minimális nedvességre van szüksége.

Leveleit csak azt követően távolítsuk el, ha már teljesen elsárgultak és elszáradtak. Betegségek és kártevők csak elvétve károsítják. Szaporítani hagymagumókkal és magról is lehet.

3. Kétvirágú sáfrány (Crocus biflorus) bemutatása, gondozása

kétvirágú sáfrány

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Meneerke bloem

A kétvirágú sáfrány (Crocus biflorus) alacsony termetű, hagymás évelő növény, mely Irántól egészen az olasz hegyvidékekig előfordul. A jellemző virágszíne a nagyon világoskék, vagy halványlila.

A virágok szirmainak külsejét gyakran sötétebb árnyalatú csíkok díszítik. Sziklakertbe, évelő ágyás szegélyébe, vagy csoportosan, például lombhullató, fák, cserjék alá egyaránt ültethető.

A kétvirágú sáfrány napos, világos helyen, jó vízáteresztő képességű talajba ültetve fejlődik legszebben. Ideálisak számára például a kavicsos, homokos talajok is. Virágzási időben átlagos vízigényű növény, később csak minimális nedvességre van szüksége.

Leveleit csak azt követően távolítsuk el, ha már teljesen elsárgultak és elszáradtak. Betegségek és kártevők csak elvétve károsítják. Szaporítani hagymagumókkal és magról is lehet.

4. Illír sáfrány (Crocus tommasinianus) bemutatása, gondozása

illír sáfrány

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Meneerke bloem

Az illír sáfrány (Crocus tommasinianus) alacsony termetű, hagymás évelő növény, mely hazánkban védettséget élvez. A jellemző virágszíne a fehér, valamint a lila különböző árnyalatai.

Levélzetét vékony, tőálló levelek alkotják, melyeket fehér csík díszít. Virágai már egészen kora tavasszal pompáznak. Sziklakertbe, balkonládába, a kertbe csoportosan, például lombhullató, fák, cserjék alá egyaránt ültethető.

Az illír sáfrány napos, világos vagy félárnyékos helyen, jó vízáteresztő képességű, egyéb szempontból átlagos kerti talajba ültetve fejlődik legszebben. Virágzási időben átlagos vízigényű növény, később csak minimális nedvességre van szüksége.

Leveleit csak azt követően távolítsuk el, ha már teljesen elsárgultak és elszáradtak. Betegségek és kártevők csak elvétve károsítják. Szaporítani hagymagumókkal és magról is lehet.

5. Pompás sáfrány (Crocus speciosus) bemutatása, gondozása

pompás sáfrány

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Meneerke bloem

A pompás sáfrány (Crocus speciosus) alacsony termetű, hagymagumós évelő növény, mely ősszel díszít virágaival. Eredeti élőhelyét Irán, Törökország, valamint a Kaukázus vidéke jelenti.

Természetes hatású ligetes kertrészekbe, sziklakertekbe, talajtakaró növény társaságába egyaránt ültethető. Napfényben nyíló nagyméretű virágai kékeslila, vagy fehér színben játszanak.

A pompás sáfrány napos, világos vagy félárnyékos helyen, jó vízáteresztő képességű, átlagos, vagy tápanyagban gyérebb, homokos, kavicsos talajba ültetve is szépen fejlődik. Átlagos vízigényű növény, azonban a nyári pihenőidőszakában nem igényel öntözést.

Leveleit csak azt követően távolítsuk el, hogy már teljesen leszáradtak. Kártevők általában nem károsítják, időnként vírusos betegségek támadhatják meg. Szaporítani hagymagumóival valamint magról lehet.

6. Csinos sáfrány (Crocus pulchellus) bemutatása, gondozása

csinos sáfrány

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Meneerke bloem

A csinos sáfrány (Crocus pulchellus) alacsony termetű, évelő hagymás növény, mely Törökországban, valamint a Balkán-félsziget területén őshonos. Közeli rokona a  jóféle sáfránynak vagy fűszersáfránynak (Crocus sativus).

Ősszel nyíló virágaival a sziklakert, vagy a nagyobb, lombos fák alatti üres területek érdekes színfoltja lehet. Ha ideálisak számára a körülmények könnyen elszaporodik. Halványlila, kissé kékes árnyalatú virágai, a fűszerű, szálas levelek kihajtása előtt nyílnak ki.

Ültetési helyéül, napos, világos és félárnyékos helyet is választhatunk. Talajok közül, az átlagos, vagy alacsony tápanyagtartalmú, jó vízáteresztő, homokos esetleg kavicsos talajokat kedveli leginkább. Szaporítani magról és hagymáiról lehet.

Képek forrása: Wikipédia / Szerző: Smihael; Flickr / Szerző: Bob Gutowski / Licence: CC BY-NC-SA 2.0; Wikipédia / Szerző: Meneerke bloem; Wikipédia / Szerző: Meneerke bloem; Wikipédia / Szerző: Meneerke bloemWikipédia / Szerző: Meneerke bloem

Forrás: Botanikaland – Csinos sáfrány

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők