sáfrányos szeklice
sáfrányos szeklice

Kép forrása: Flickr / Szerző: Marcus Winter / Licence: CC BY-SA 2.0

A sáfrányos szeklice (Carthamus tinctorius) a trópusi Afrika területéről származó egynyári növény, melyet Magyarországon is termesztenek. Nagyjából 1-1,5 m-es magasságot elérő szúrós levelű növény, melynek narancssárga virágai a nyár második felében nyílnak.

Régi festő és fűszernövénynek számít a kerti pórsáfrány és olajözön néven is ismert sáfrányos szeklice, melyből olaj is készül. Olaja színtelen és nem különösebben ízletes.

Fűszerezésre a fészekből kicsípett szirmokban található bibéket használhatjuk, fűszerként aromás illatú, kesernyés ízű. Sárga és vörös színű festékanyag nyerhető ki belőle. Alkalmas levesek, mártások, tészták, sütemények, rizsételek, de sajtok, gyógyteák és italok, színezésére, ízesítésére is.

Száraz termését a virágkötészetben csokrok, szárazvirág kompozíciók díszítésére használják, a kertben magas termetű térelválasztó növényként ültethetjük.

A sáfrányos szeklice vetése, gondozása

sáfrányos szeklice

Kép forrása: Flickr / Szerző: enbodenumer / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

A sáfrányos szeklice nem túl igényes növény, napos, meleg, száraz helyen is szépen fejlődik. Jó szárazságtűrő növény. A talajjal szemben sem igazán válogatós, igaz legjobban a mély rétegű, jó vízgazdálkodású talajokat kedveli.

Magjait áprilisban vessük el kb. 3-5 cm mélyre, a sorok között 40-60 cm-es sortávolságot hagyjunk. Ha túl sűrűn kelne a vetés 10-12 cm-es tőtávolságra ritkítsuk. A gyomtalanításon kívül nincs egyéb tennivalónk.

Képek forrása:

Flickr / Szerző: Marcus Winter / Licence: CC BY-SA 2.0

Flickr / Szerző: enbodenumer / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

Források:

Wikipédia – Sáfrányos szeklice

Biokontroll Hungária – Két kiváló gyógynövény: körömvirág, sáfrányos szeklice

Comments are closed.