sárga inkaliliom

A sárga inkaliliom (Alstroemeria aurea) bemutatása, gondozása

sárga inkaliliom

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: JJ Harrison

A sárga inkaliliom (Alstroemeria aurea) közepes magasságú, vagy magas, látványos virágokkal díszítő évelő növény, mely Argentína és Chile területén őshonos. A növény levélzetét hosszúkás, esetenként csavarodott levelek alkotják.

A liliomra hasonlító tölcséres virágok a levelek fölött, a szár végén nyílnak a nyár folyamán. A virágok sárga vagy narancssárga különféle árnyalataiban pompáznak, barnásvörös csíkok teszik őket még látványosabbá.

A sárga inkaliliom nem tartozik az igazán egyszerűen nevelhető növények közé, de kis odafigyeléssel bárkit megörvendeztethet pompás virágaival.

Fagyérzékeny növény, ezért érdemes vagy konténerbe ültetni és úgy átteleltetni, vagy pedig felszedni rizómáit és ezeket átteleltetni. Hűvös, fagymentes helyen teleltessük.

A rizómák nagyon törékenyek, ezért ha a szabadföldi ültetés és felszedés mellett döntünk, járjunk el körültekintően az ásáskor. Szabadföldi átteleltetéssel, tövének takarásával, csak az ország melegebb vidékein érdemes kísérletezni, de ez sem 100%-os megoldás.

A sárga inkaliliom fényigényes növény, azonban a hosszan tartó tűző napot nem szereti, ezért világos, de a tartósan erős napsütéstől védett helyet keressünk számára. Talajok közül a jó vízáteresztő, tápanyagban gazdag kissé savas talajokat kedveli leginkább.

Vízigénye miatt rendszeres öntözést igényel, nyugalmi időszakában se feledkezzünk meg az öntözésről, ilyenkor törekedjünk arra, hogy földje ne maradjon tartósan száraz.

Betegségeket általában nem támadják meg, kártevők közül a meztelencsigák okozhatnak problémát. Szaporítani gyöktörzsének osztásával, vagy magról is lehet.

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: JJ Harrison

Forrás: Botanikaland

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők