Jovibarba hirta

A sárga kövirózsa (Jovibarba hirta) bemutatása, gondozása

Jovibarba hirta

Kép forrása: Flickr / Szerző: Wildlife Travel / Licence: CC BY-NC 2.0

A sárga kövirózsa (Jovibarba hirta) a Jovibarba nemzetség típusfaja, mely a keleti Alpokban, Olaszországban, a Balkán-félszigeten és a Kárpát-medencében is honos.

Hazánkban a Dunántúli-középhegység, sziklatörésein, dolomit kopárain fordul elő leggyakrabban. A kertészetek az alapfaj különböző változatait forgalmazzák fiókás kövirózsa vagy gömbös kövirózsa néven.

Leggyakrabban a Jovibarba ‘Gigantico’ és a Jovibarba hirta ‘Purpurea’ változatokkal találkozhatunk az üzletekben, előbbinek világoszöld színűek piros fonákkal, utóbbinak szürkészöld színűek lila fonákkal a levelei.

A sárga kövirózsa párnás növekedésű, szukkulens növény, levélzetét tojásdad, kihegyezett, kissé húsos levelek alkotják, melyek rozettát hoznak létre. Az egymás mellett sűrűn növő rozetták, szőnyegszerű borítást vagy nagy párnát alkotnak.

A levélpárnák közül emelkedik ki a virágszár, melyen tölcséres, harang alakú, bogernyőbe rendeződő virágok nyílnak a nyár folyamán.

Ültetési helyéül, napos, világos helyet válasszunk, kiváló sziklakerti növény. Kiemelkedően jó szárazságtűrő növény, a pangó vízre viszont érzékeny, ezért mindenképpen jó vízáteresztő talajba, például sovány, kavicsos talajba ültessük.

Kép forrása: Flickr / Szerző: Wildlife Travel / Licence: CC BY-NC 2.0

Forrás: Wikipédia

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők