sárga nyalókavirág

A sárga nyalókavirág (Pachystachys lutea) bemutatása, gondozása

sárga nyalókavirág

Kép forrása: Pixabay.com

A sárga nyalókavirág (Pachystachys lutea) Peru és Mexikó helyvidéki területein őshonos örökzöld cserje, melyet hazánkban szobanövényként nevelhetünk.

Nyáron, nem tűző napos helyen a szabadban is tarthatjuk. Levélzetét lándzsa alakú, erősen erezett sötétzöld levelek alkotják.

A hajtás csúcsán nyílik érdekes külsejű, kúp alakú virágzata, melyet sárga murvalevelek és fehér csöves virágok alkotnak. Virágaiban tavasszal és nyáron gyönyörködhetünk.

A sárga nyalókavirág, világos, de tűző naptól védett, kellemesen meleg helyen, jó vízáteresztő, tápanyagban gazdag normál kémhatású, vagy savas talajba ültetve fejlődik legszebben. Tavasszal és nyáron rendszeres öntözést igényel, télen ritkábban öntözzük.

Virágzási időben az öntözés mellett, rendszeresen tápoldatozzuk. Kedveli a kissé párás környezetet, ezért főleg nyáron, célszerű a leveleit vízzel permetezni.

Átültetni kora tavasszal lehet, ilyenkor célszerű kicsit visszavágni is, így szebb, bokros formát érhetünk el. Betegségek általában nem károsítják, kártevők közül időnként a takácsatkák és a liszteskék támadják meg. Szaporítani dugványozással lehet.

Kép forrása: Pixabay.com

Források: Borhy Kertészet; Botanikaland; Édenkert

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények