sárga tündérvirág

A sárga tündérvirág (Epimedium x perralchicum) bemutatása, gondozása

sárga tündérvirág

Kép forrása: Flickr / Szerző: S. Rae / Licence: CC BY 2.0

A sárga tündérvirág vagy sárga püspöksüveg (Epimedium x perralchicum) közepes termetű, lassan, de folyamatosan terjedő évelő növény, melyet a kertben például lombhullató fák alá, talajtakaró növényként lehet ültetni.

Levélzetét szinte teljesen örökzöld, összetett levelek alkotják, melyek szív alakú levélkékből állnak. Levelei télen is díszítenek, gyakran bronzos, bíboros árnyalatot kapnak. Bugákba rendeződő, élénksárga virágai tavasz közepétől nyílnak.

A sárga tündérvirág félárnyékos helyen, jó vízáteresztő, humuszos, üde, nyirkos talajba ültetve fejlődik legszebben. Elviseli a teljes árnyékos is, de ilyen helyen sokkal kevesebb virágot hoz.

A jól meggyökeresedett növények, tolerálják az átmeneti szárazságot, de alapvetően rendszeres öntözést igényelnek, főként a nagyon meleg, száraz időszakokban figyeljünk erre oda.

A téli fagyokat jól bírja, de az erősebb fagyok károsíthatják a levélzetet. Ezeket a leveleket tavasszal távolítsuk el. Betegségekre és kártevőkre nem érzékeny. Szaporítani tőosztással lehet.

Kép forrása: Flickr / Szerző: S. Rae / Licence: CC BY 2.0

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők