sarjika

A sarjika (Kalanchoe daigremontiana) bemutatása, gondozása

sarjika

Kép forrása: Flickr / Szerző: epiforums / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

A sarjika vagy elevenszülő korallvirág (Kalanchoe daigremontiana) Madagaszkáron őshonos pozsgás növény, mely a varjúhájfélék családjába tartozik. Közeli rokona a hazánkban nagyon népszerű és ismert, virágaival díszítő tömött korallvirágnak (Kalanchoe blossfeldiana).

A sarjika érdekességét különleges szaporodási módja adja, melyből az elevenszülő korallvirág, vagy egyszerűen csak elevenszülő elnevezés ered. Húsos levelein szinte megszámlálhatatlanul fejlődnek az apró növények.

Az anyanövény elpusztulása után, ezek a kis növények, lepottyannak és meggyökeresednek a földben. Eredeti élőhelyén, emiatt rendkívül gyorsan terjed, invazív növénynek számít.

Ezt a tulajdonságát kihasználva szobanövényként is könnyen szaporítható. Csak győzzük elosztani az ismerősök között a sok fiatal sarjikát!

A sarjika nagyon hálás, egyszerűen gondozható növény, mely a lakásban, világos, de nem tűző napos helyen fejlődik legszebben. Nyáron a szabadban is tartható, de a tűző naptól itt is óvni kell.

Talajok közül mindenképpen lazább szerkezetű, jó vízáteresztő ültetőközeget válasszunk, mint amilyen például a kaktuszfélék számára forgalmazott földkeverék.

Jó szárazságtűrő képességű növény, így csak elég mértékkel öntözni. Tápoldatozni elég néhány havonta, a tavaszi és nyári időszakban.

Kép forrása: Flickr / Szerző: epiforums / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

Forrás: Hobbikert

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények