Dracaena fragrans
Dracaena fragrans

A Dracaena fragrans csíkos levelei / Kép forrása: Pixabay.com

A sárkányfa (dracéna) különféle fajtáit leveleivel díszítő szobanövényként tartjuk. Kedveli a meleg, világos, de nem tűző napos helyet. Rendszeres mérsékelt öntözést, valamint párásítást kíván. Egyes fajai magról is szaporíthatók, de egyszerűbb, ha dugványozással próbálkozunk.

A dracéna dugványozása

A szaporítást nyáron végezzük. A dugványozáshoz felhasználhatjuk a növény leveles csúcsrészét, valamint a törzsét is. Az egyik lehetőség, hogy levágjuk a leveles csúcsrészt, és elültetjük laza szerkezetű, homokos, tőzeges földbe, amit nyirkosan tartunk.

A lefejezett törzset, hagyhatjuk kihajtani, teljes hosszában, vagy tövig visszavágva, ha pedig sok kis dracénához szeretnénk jutni, akkor szétdaraboljuk ujjnyi darabokra, és a törzsdarabokat ültetjük el dugványként.

A dugványokat, függőlegesen növekedési iránynak megfelelően, valamint vízszintesen, rügyekkel felfelé is elültethetjük, homokos, tőzeges földbe. A sikeres gyökerezéshez meleg (25fok körül), valamint magas páratartalom szükséges, utóbbit a cserépre húzott zacskóval biztosíthatjuk.

Ha megjelennek az első hajtások, a fóliára, vagy zacskóra, már nincs szükség. Gyökeresedés után fokozatosan szoktathatjuk a növényt a lakás klímájához.

Kép forrása: Pixabay.com

Forrás: Növénytár

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények