fokföldi madártej 

Cikkünkben 4 sárma (Ornithogalum) fajt gyűjtöttünk össze, és mutatunk be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

1. Fokföldi madártej (Ornithogalum thyrsoides) bemutatása, gondozása

A fokföldi madártej (Ornithogalum thyrsoides) közepes termetű hagymás növény. Igazán kedves látványt nyújt, a szár végén, fürtökben nyíló hófehér virágzatával, melyet csillag alakú kicsi virágok alkotnak.

fokföldi madártej 

Kép forrása: Flickr / Szerző: Daniela / Licence: CC BY-SA 2.0

Virágaiban nyáron gyönyörködhetünk. Virágágyásba ültetve, és cserepes szobanövényként, sőt akár vágott virágként is megállja a helyét. A fokföldi madártej mérgező növény.

A fokföldi madártej világos, napos helyen fejlődik legszebben, ültetési helyéül, ilyen helyet keressünk. Ültetéséhez, a jó vízgazdálkodású, és legalább közepes tápanyagtartalmú talaj a legmegfelelőbb. Mérsékelt, de rendszeres öntözést igényel, a túlöntözéstől óvakodni kell.

Miután elvirágzott a szárát vágjuk le a levelek magassága felett, a levélzetet hagyjuk magától leszáradni. Szaporítani fiókhagymák elültetésével és magvetéssel is lehet.

2. Betlehem csillaga, narancsszínű madártej (Ornithogalum dubium) bemutatása, gondozása

betlehem csillaga

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Wouter Hagens

A narancsszínű madártej, vagy betlehem csillaga (Ornithogalum dubium) évelő, hagymás növény, amely Dél-Afrikában őshonos. Hazai körülmények között nem télálló, érzékeny a fagyokra, itthon elsősorban virágzó szobanövényként tartják, de nyáron akár a szabadba is kiültethető, ebben az esetben, ősszel, még a fagyok előtt fel kell szedni hagymáit.

Igazán látványos, bár kistermetű növény, levelei hosszúkásak, erőteljesek, narancssárga virágai sátorozó fürtbe rendeződnek.

A betlehem csillaga fényigényes növény, világos, napos helyet kell keresni számára. Talajok közül, a semleges kémhatású, jó vízgazdálkodású talaj a legideálisabb. Aktív időszakában rendszeresen, de mértékkel öntözzük, ügyeljünk arra, hogy a víz ne gyűljön össze, mert a gyökerek rothadásnak indulhatnak.

A virágzás után a föld feletti részek elszáradnak, ezután ősz közepéig, hűvös, sötét helyen pihentessük a növényt. Szaporítani magvetéssel lehet, tavasszal és ősszel, valamint a fiókhagymák elültetésével.

3. Ernyős madártej (Ornithogalum umbellatum) bemutatása, gondozása

ernyős madártej

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Meneerke bloem

Az ernyős madártej (Ornithogalum umbellatum) alacsony termetű, hagymás évelő növény, mely hazánkban is gyakran előfordul a természetben.

Az ernyős sárma és kígyóvirág néven is ismert kedves külsejű növény, jól mutat sziklakertbe ültetve. Fontos megemlíteni, hogy az ernyős madártej mérgező növény.

Levélzetét hosszú, viaszos borítású tőlevelek alkotják, melyek fehér csíkosak. Sátorozó fürtben nyíló fehér, kellemes illatú, csillag alakú virágai a tavasz második felében pompáznak. Érdekességük, hogy borult időben, illetve délután összecsukódnak.

Az ernyős madártej napos, világos, vagy félárnyékos helyen, jó vízáteresztő, tápanyagban gazdag talajba ültetve fejlődik legszebben. Nyáron, nyugalmi időszakában kedveli a száraz körülményeket, tavasszal, virágzási időben szereti, ha földje kissé nyirkos.

Leveleit csak azt követően távolítsuk el, hogy teljesen elsárgultak és elszáradtak. Betegségek és kártevők általában nem károsítják. Szaporítani fiókhagymáival lehet legegyszerűbben.

4. Kónya madártej (Ornithogalum boucheanum) bemutatása, gondozása

kónya sárma

Kép forrása: Wikipédia / Szerző:  Petr Filippov

A kónya madártej vagy kónya sárma (Ornithogalum boucheanum) alacsony termetű, hagymás évelő növény, mely Magyarországon is őshonos. Csoportosan ültetve például sziklakertben rendkívül szép látványt nyújt.

Levélzetét zöld színű, szálas, tőálló levelek alkotják. Tömött fürtbe rendeződő fehér színű, zöldes csíkokkal díszített virágai a szár végén nyílnak tavasszal. 

A kónya madártej napos, világos helyen jó vízáteresztő képességű, nyirkos talajban fejlődik legszebben. Kártevőkre és betegségre nem érzékeny. Leveleit csak akkor szabad eltávolítani, amikor már teljesen elszáradtak és sárgultak. Szaporítani fiókhagymákkal és magról lehet.

Képek forrása: Flickr / Szerző: Daniela / Licence: CC BY-SA 2.0; Wikipédia / Szerző: Wouter Hagens; Wikipédia / Szerző: Meneerke bloem; Wikipédia / Szerző:  Petr Filippov

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők