Hemerocallis middendorffii

A sásliliom (Hemerocallis sp.) bemutatása, gondozása

Hemerocallis middendorffii

Hemerocallis middendorffii / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Algirdas

A sásliliom (Hemerocallis sp.) a fűfafélék családjába tartozó hagymás évelő növény. A legtöbb faj Kína és Japán területéről származik, kivételt a sárga sásliliom (Hemerocallis lilioasphodelus) képez, amely Európában is honos.

Ez a faj Magyarországon védettséget élvez. Rendkívül mutatós virág, fajtól függően, élénk sárga, narancssárga, vörös, bordó, barna, fehér, rózsaszín vagy zöld virágait júniustól kezdődően hozza.

A sásliliom látványos virágaival, valamint levéltömegével, talajtakaróként ültetve, vagy virágágyásban egyaránt kertünk különleges dísze lehet.

Levélzetét hosszú, sásszerű, földre hajló levelek alkotják. Nagyméretű virágai hosszú tőkocsányon nyílnak nyáron. Egy-egy virág nem túl hosszú életű, azonban a növény, folyamatosan gondoskodik az utánpótlásról.

lángszínű sásliliom

Kép forrása: Pixabay.com

A sásliliom egyszerűen nevelhető, nagyon hálás növény, mely főleg napos, világos helyen virágzik bőven, de félárnyékos helyen is jól boldogul. Talajok közül legjobban, a tápanyagban gazdag, jó vízgazdálkodású talajtípusokat kedveli, de gyengébb minőségű talajban is megél.

Az idősebb példányok, jól bírják a szárazabb időszakokat, a fiatal növények rendszeres öntözést igényelnek.

Virágzási időben folyamatosan távolítsuk el az elvirágzott virágokat, tavasszal pedig az elhalt leveleket. Betegségek jellemzően nem károsítják, kártevők közül a csigák, meztelencsigák és takácsatkák támadhatják meg.

Szaporítani tőosztással lehet, ezzel a módszerrel tudjuk megfiatalítani, ha a virágzás csökkenését tapasztaljuk.

Képek forrása: Wikipédia / Szerző: Algirdas; Pixabay.com

Forrás: Wikipédia – Sárga sásliliom

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők