savanyítóhordó
savanyítóhordó

Kép forrása: Vasmuszakibolt.hu

A tél a táplálkozás szempontjából viszonylag vitaminhiányos időszak, amikor kevés friss zöldség és gyümölcs áll rendelkezésre, természetesen nem számítva a boltok polcain található méregdrága és ízetlen termékeket.

A családi házban élők és akik kis kerttel rendelkeznek, szerencsés helyzetben vannak, hiszen már a nyáron gondoskodhatnak arról, hogy a hideg téli hónapokban is biztosítva legyen a család vitamin- és ásványianyag-szükséglete. De melyek a zöldségek és gyümölcsök hasznosításának legegyszerűbb módjai? Cikkünkből kiderül!

Hordós savanyúság

A hordós savanyítás a zöldségek egyik legegyszerűbb tartósítási módja, amellyel nagy mennyiségű vitamindús finomság rakható el télire. Ennél az eljárásnál nincs szükség sok-sok befőttesüveg alapos tisztítására, majd dunsztolására, és gyakorlatilag elronthatatlan, mindössze néhány dologra kell figyelni.

Először is szükség van egy megfelelő méretű fa- vagy műanyag hordóra. Utóbbi talán jobb, hiszen nem csak olcsóbban beszerezhető, de könnyebben tisztítható, és a súlya is kisebb. A hordót először alaposan ki kell mosni, majd pár napig hagyni kell száradni és szellőzni, végül újabb öblítés után mehetnek is bele a zöldségek.

Fontos, hogy az eltevéshez használt többi konyhai eszköz szintén tiszta legyen. Az ízletes eredmény eléréséhez nélkülözhetetlen, hogy csak egészséges és alaposan megmosott zöldségek kerüljenek a hordóba. Ennek összetételét mindenki saját ízlése szerint állíthatja össze, de fontos, hogy az edény aljára az ízesítést szolgáló fűszercsokor kerüljön, majd jöhetnek a termények, a nagyobbak kisebb darabokra vágva.

Ha a hordó megtelt a finomságokkal, teljesen meg kell tölteni sós vízzel, amely beindítja a tejsavas erjedést. A víz literenként egy csapott evőkanál sót tartalmazzon.

Cefrézés

A kertek elfogyasztásra nem kerülő gyümölcseiből leggyakrabban lekvár vagy pálinka készül. A pálinka alapját képező cefre tárolására és erjesztésére szintén a műanyag hordók a legalkalmasabbak, hiszen könnyen tisztíthatók és jól zárhatók.

Fontos, hogy a cefrébe mindig csak egészséges gyümölcs kerüljön, és a magozásról sem szabad megfeledkezni. Az erjedést nagyban meggyorsíthatja, ha a hordó tartalmát a kőműves szerszámok közé tartozó – fúrógépbe erősíthető – festékkeverő szárral időnként megkeverik, összeaprítják.

A savanyítóhordók típusai

A műanyag savanyítóhordókból kaphatók 30, 40, 60 és 120 literesek is, de vásárlásnál érdemes mérlegelni, hogy a nagyobb méretű darabok teletöltve nehezebben mozgathatók, így több kisebb méretű modell vásárlása gyakran praktikusabb használatot tesz lehetővé. A szagmentes tárolást és a biztonságos szállítást minden típusnál jól záródó fedél biztosítja, amely lehet menetes vagy bilincses is.

Kép forrása: Vasmuszakibolt.hu

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom