vaddohány

Ebben a bejegyzésben 3 selyemkóró (Asclepias) fajt gyűjtöttünk össze, és mutatunk be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

1. Vaddohány (Asclepias syriaca) bemutatása, gondozása

A vaddohány, közönséges selyemkóró vagy selyemfű (Asclepias syriaca) magas termetű évelő növény, mely Észak-Amerikában őshonos. Hazánkban is gyakran találkozni ezzel az érdekes külsejű, de egyébként ártalmas özönnövényként számon tartott gyomnövénnyel.

Mivel invazív növény, ezért nem javasolt dísznövényként ültetni, törvény szerint az irtása is kötelező.

Fontos megemlíteni, hogy a növény szárában található tejnedv enyhén mérgező hatású, viseljünk kesztyűt a gondozása során.

vaddohány

Kép forrása: Pixabay.com

A növény levélzetét a vastag, felálló száron, keresztben, átellenben fejlődő tojásdad levelek alkotják. Bogernyőben nyíló világos rózsaszín virágai nyáron nyílnak, kiváló méhlegelők és a pillangók is szívesen látogatják őket.

A virágokat követően alakul ki zöld színű, papagájra emlékeztető tüszőtermése. A termés rengeteg magot tartalmaz, melyek a termés megszáradása és felpattanása után a szél által könnyen terjednek.

A vaddohány nagyon szívós, ellenálló növény. Napos, világos helyen fejlődik a legintenzívebben, árnyékban nem él meg. Karógyökereivel mélyen hatol a talajba, ezért jól bírja a szárazságot. Száraz, csekély tápanyagtartalmú talajban is jól boldogul.

Nagyon nehéz kiirtani, mivel föld alatt is terjeszkedik, sarjtelepeket hoz létre, így könnyen kihajt, ha a föld felett visszavágjuk. Betegségek közül a gombás betegségek, kártevők közül a levéltetvek támadhatják meg.

2. Selyembokor bemutatása, igényei, gondozása

selyembokor

Kép forrása: Wikipédia / Szerző:  2016 Jee & Rani Nature Photography

A selyembokor, kínai leander vagy skarlát selyemkóró (Asclepias curassavica) mediterrán hangulatot idéző, Dél-Amerikából származó félcserje, melyet hazánkban dézsás dísznövényként lehet tartani.

Különleges külsejű növény, főként virágzata miatt, levelei a leanderére emlékeztetnek.

Az élénksárga és piros apró virágok bogernyőbe állnak össze a hajtások végén, és egész nyáron díszítenek. A selyembokor mérgező növény, gondozása során járjunk el körültekintően, viseljünk kesztyűt.

A selyembokor nagyon szereti a sok fényt valamint a meleget is, ezért bátran helyezzük dézsáját tűző napos, világos helyre. Talajok közül a jó vízáteresztő, semleges vagy enyhén savas kémhatású talajt kedveli.

Rendszeres, de mérsékelt öntözést igényel, a túlöntözést kerüljük. Túlöntözés hatására sárgulni és hullani kezdenek a levelek.

Teleltetést igényel, világos, hűvös helyen. A teleltetés alatt csak nagyon kevés vizet kapjon.

Betegségek általában nem támadják meg, kártevők közül a levéltetvek és a takácsatkák okozhatnak problémát. Szaporítani a rizómák szétosztásával, valamint magról lehet.

3. Gumós selyemkóró (Asclepias tuberosa) bemutatása gondozása

gumós selyemkóró

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Ragesoss

A gumós selyemkóró (Asclepias tuberosa) közepes termetű, mérgező évelő növény, mely narancssárga bogernyőben nyíló virágaival díszít. Látványos virágát a szár végén hozza a nyár második felében.

Fontos megemlíteni, hogy a gumós selyemkóró mérgező növény!

Nektárban gazdag virágait a méhek és a pillangók is nagyon szeretik. Erős szárán, hosszúkás, lándzsához hasonló, szőrözött felületű levelek sorakoznak. Jól mutat vegyes évelőágyban, valamint sziklakertben is.

A gumós selyemkóró egyszerűen nevelhető, igénytelen növény. Ültetési helyéül napos, világos helyet válasszunk, ahol a talaj jó vízáteresztő, és átlagos, vagy alacsony tápanyagtartalmú.

Hosszú karógyökerével mélyen hatol a talajba, jó szárazságtűrő növény, nem igényel öntözést. Betegségekre és kártevőkre nem kimondottan érzékeny, bár időnként megtámadják a levéltetvek. Szaporítani magról lehet. 

Képek forrása: Pixabay.com; Wikipédia / Szerző:  2016 Jee & Rani Nature Photography / Licence: CC BY-SA 4.0; Wikipédia / Szerző: Ragesoss

Források: Wikipédia – Vaddohány; Botanikaland -Vaddohány

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények