DísznövényekHagymások és évelők

A selyemkóró (Asclepias) gondozása

vaddohány
Kép forrása: Pixabay.com

Ebben a bejegyzésben 3 selyemkóró (Asclepias) fajt gyűjtöttünk össze, és mutatunk be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

1. Vaddohány (Asclepias syriaca) bemutatása, gondozása

A vaddohány, közönséges selyemkóró vagy selyemfű (Asclepias syriaca) magas termetű évelő növény, mely Észak-Amerikában őshonos. Hazánkban is gyakran találkozni ezzel az érdekes külsejű, de egyébként ártalmas özönnövényként számon tartott gyomnövénnyel.

vaddohány

Kép forrása: Pixabay.com

Mivel invazív növény, ezért nem javasolt dísznövényként ültetni, törvény szerint az irtása is kötelező.

Fontos megemlíteni, hogy a növény szárában található tejnedv enyhén mérgező hatású, viseljünk kesztyűt a gondozása során.

A növény levélzetét a vastag, felálló száron, keresztben, átellenben fejlődő tojásdad levelek alkotják. Bogernyőben nyíló világos rózsaszín virágai nyáron nyílnak, kiváló méhlegelők és a pillangók is szívesen látogatják őket.

A virágokat követően alakul ki zöld színű, papagájra emlékeztető tüszőtermése. A termés rengeteg magot tartalmaz, melyek a termés megszáradása és felpattanása után a szél által könnyen terjednek.

A vaddohány nagyon szívós, ellenálló növény. Napos, világos helyen fejlődik a legintenzívebben, árnyékban nem él meg. Karógyökereivel mélyen hatol a talajba, ezért jól bírja a szárazságot. Száraz, csekély tápanyagtartalmú talajban is jól boldogul.

Nagyon nehéz kiirtani, mivel föld alatt is terjeszkedik, sarjtelepeket hoz létre, így könnyen kihajt, ha a föld felett visszavágjuk. Betegségek közül a gombás betegségek, kártevők közül a levéltetvek támadhatják meg.

2. Selyembokor bemutatása, igényei, gondozása

selyembokor

Kép forrása: Wikipédia / Szerző:  2016 Jee & Rani Nature Photography

A selyembokor, kínai leander vagy skarlát selyemkóró (Asclepias curassavica) mediterrán hangulatot idéző, Dél-Amerikából származó félcserje, melyet hazánkban dézsás dísznövényként lehet tartani.

Különleges külsejű növény, főként virágzata miatt, levelei a leanderére emlékeztetnek.

Az élénksárga és piros apró virágok bogernyőbe állnak össze a hajtások végén, és egész nyáron díszítenek. A selyembokor mérgező növény, gondozása során járjunk el körültekintően, viseljünk kesztyűt.

A selyembokor nagyon szereti a sok fényt valamint a meleget is, ezért bátran helyezzük dézsáját tűző napos, világos helyre. Talajok közül a jó vízáteresztő, semleges vagy enyhén savas kémhatású talajt kedveli.

Rendszeres, de mérsékelt öntözést igényel, a túlöntözést kerüljük. Túlöntözés hatására sárgulni és hullani kezdenek a levelek.

Teleltetést igényel, világos, hűvös helyen. A teleltetés alatt csak nagyon kevés vizet kapjon.

Betegségek általában nem támadják meg, kártevők közül a levéltetvek és a takácsatkák okozhatnak problémát. Szaporítani a rizómák szétosztásával, valamint magról lehet.

3. Gumós selyemkóró (Asclepias tuberosa) bemutatása gondozása

gumós selyemkóró

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Ragesoss

A gumós selyemkóró (Asclepias tuberosa) közepes termetű, mérgező évelő növény, mely narancssárga bogernyőben nyíló virágaival díszít. Látványos virágát a szár végén hozza a nyár második felében.

Fontos megemlíteni, hogy a gumós selyemkóró mérgező növény!

Nektárban gazdag virágait a méhek és a pillangók is nagyon szeretik. Erős szárán, hosszúkás, lándzsához hasonló, szőrözött felületű levelek sorakoznak. Jól mutat vegyes évelőágyban, valamint sziklakertben is.

A gumós selyemkóró egyszerűen nevelhető, igénytelen növény. Ültetési helyéül napos, világos helyet válasszunk, ahol a talaj jó vízáteresztő, és átlagos, vagy alacsony tápanyagtartalmú.

Hosszú karógyökerével mélyen hatol a talajba, jó szárazságtűrő növény, nem igényel öntözést. Betegségekre és kártevőkre nem kimondottan érzékeny, bár időnként megtámadják a levéltetvek. Szaporítani magról lehet. 

Képek forrása: Pixabay.com; Wikipédia / Szerző:  2016 Jee & Rani Nature Photography / Licence: CC BY-SA 4.0; Wikipédia / Szerző: Ragesoss

Források: Wikipédia – Vaddohány; Botanikaland -Vaddohány

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények