sétányrózsa

A sétányrózsa (Lantana camara) bemutatása, gondozása

sétányrózsa

Kép forrása: Pixabay.com

A sétányrózsa, lantana vagy színváltóvirág (Lantana camara) a vasfűfélék családjába tartozó, Dél-Amerikában őshonos évelő dísznövény. A tavasz végétől, egészen őszig ontja virágait, látványos virágzatával könnyedén hódította meg az európai kertészek szívét.

Levelei haragos zöld színűek és lándzsa alakúak, jó hátteréül szolgálnak a tömött, félgömb formájú élénk virágoknak. Hazánkban teleltetést igényel, ez a dézsás növényként is kiváló, enyhén mérgező dísznövény.

sétányrózsa

Kép forrása: Pixabay.com

A sétányrózsa gondozása viszonylag egyszerű. Amire egyedül oda kell figyelnünk, hogy a megfelelő fényviszonyokat biztosítsuk számára. Ha túl árnyékos helyen helyezzük el, akkor egyáltalán nem virágzik.

Keressünk tehát olyan helyet, ahol világos van, elég fényt kap. Vízigényes növény, ezért rendszeres öntözést igényel, túlöntözni nem kell. Szaporítani dugványról és magról is lehet.

A sétányrózsa teleltetése

sétányrózsa

Kép forrása: Pixabay.com

Teleltetni teljesen sötétben és világosabb helyen is lehet. Amennyiben sötétben szeretnénk teleltetni, akkor bátran vágjuk vissza tövig az ágait. Ha egy világosabb lépcsőházban, vagy verandán teleltetjük, elegendő egyharmadáig visszavágni a növényt.

A teleltetés alatt csökkenteni kell az öntözés mennyiségét, épp csak annyira öntözzünk, hogy ne száradjon ki a földlabda teljesen. A teleltetési hely ideális hőmérséklete 5-10fok körül van.

Kép forrása: Pixabay.com

További olvasnivaló: Sétányrózsa gondozása – Részletes útmutató

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények