Dísznövények

A sétányrózsa teleltetése, téli gondozása

sétányrózsa
Kép forrása: Pixabay.com

Tudnivalók a teleltetéshez

sétányrózsa

Kép forrása: Pixabay.com

A sétányrózsa nagyon hosszan tavasz végétől, egészen az ősz elejéig káprázatos virágokkal díszíti otthonunkat. Ahhoz, hogy következő évben is gyönyörködhessünk szépségében, a hűvös idő beköszöntével gondoskodni kell a teleltetéséről.

A sétányrózsa teleltetés szempontjából igen hálás növény, ugyanis többféle helyen is teleltethető. Teleltetési helyként világos, vagy akár teljesen sötét helyiséget is választhatunk, amit pl. a leander nem viselne el. Az ideális teleltetési hőmérséklet 5-10fok körül van.

Tennivalók a teleltetés előtt

sétányrózsa

Kép forrása: Pixabay.com

Mielőtt a sétányrózsa a teleltetési helyére kerülne, érdemes átnézni a növényt nincsenek-e rajta kártevők (sétányrózsa esetében leggyakoribb az üvegházi molytetű), ha vannak, akkor először távolítsuk el őket, így megelőzhető, hogy teleltetés közben a kártevők a többi teleltetett növényt is megfertőzzék.

Ezt érdemes más teleltetésre kerülő növény esetében is elvégezni, ahogy a növény portalanítását, megtisztítását is.

A teleltetés

sétányrózsa

Kép forrása: Pixabay.com

A világos és a sötét helyen történő teleltetés, egy kicsit eltér egymástól. Ha sötét helyen szeretnénk teleltetni a sétányrózsát, akkor kicsit drasztikus módszerhez kell folyamodni, ami nem más, mint az ágak visszavágása, egészen a tövig.

Ha világos helyet, például egy lépcsőházat, vagy verandát választunk, akkor elegendő az ágakat egyharmadukig visszavágni. Ahogy a legtöbb növényre, úgy a sétányrózsára is igaz, hogy télen elég mértékkel öntözni, éppen csak annyira, hogy földje ne száradjon ki teljesen.

Kép forrása: Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények