Salvia coccinea

A skarlátpiros zsálya (Salvia coccinea) bemutatása, gondozása

Salvia coccinea

Kép forrása: Flickr / Szerző: Mary Keim / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

A skarlátpiros zsálya (Salvia coccinea) közepes termetű, hazánkban egynyáriként nevelhető zsálya faj, mely az Egyesült Államok déli részén, valamint Mexikóban őshonos.

A növény fő díszét piros, fehér, vagy rózsaszín árnyalatban játszó, füzérbe rendeződő, ajakos virágai, valamint bokros habitusa adják. Mutatós virágai nagyon hosszan, nyár végétől kezdve, a fagyokig díszítenek. Levélzetét fogazott szélű, lándzsás, vagy szív alakú levelek alkotják.

A skarlátpiros zsálya napos, világos és félárnyékos helyre egyaránt ültethető, semleges vagy enyhén savas, jó vízáteresztő talajba. Bírja az átmeneti szárazságot, de igazán szépen, rendszeres mérsékelt öntözés mellett fejlődik.

További virágzásra ösztönözhető, ha az elszáradt virágait folyamatosan levágjuk. Betegségekre és kártevőkre is érzékeny. Betegségek közül a peronoszpóra és a lisztharmat, míg a kártevők közül a takácsatkák, levéltetvek és a liszteskék is megtámadhatják.

Szaporítani magvetéssel lehet. Beltérben előnevelhetjük palántáit a májusi kiültetésre. Szabadföldbe a fagyveszély elmúltával vethetjük.

Kép forrása: Flickr / Szerző: Mary Keim / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények