tuja
tuja

Kép forrása: Pixabay.com

A smaragd tuja (Thuja occidentalis ‘Smaragd’) kb. 7 méteres magasságot elérő, karcsú, kúpos A smaragd tuja (Thuja occidentalis ‘Smaragd’) kb. 5-6 méteres magasságot elérő, karcsú, kúpos formájú örökzöld.

Keskeny, hegyesedő végű, kúp alakú fajta, mely szabályos alakjával, és smaragdzöld színével, kitűnik más tuja fajták közül. Smaragdzöld pikkelylevelei fényesek, télen sem barnulnak.

Elsősorban sövényként ültetjük, telepíthetjük kerítés mellé, de akár szoliterként is megállja a helyét, arányos, szép formája és színe miatt. Metszéssel jól alakítható, ezért nyírott sövényt is nevelhetünk belőle.

A smaragd tuja, napos, világos, kellemesen párás környezetben fejlődik legszebben, a forró aszályos nyarakat, a szárazságot rosszul tűri.

Ültetési helyül napos, világos helyet válasszunk a kertben. Talajok közül legjobban, a tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő képességű, üde talajokat szereti.

Ahhoz, hogy nyáron is megőrizze szépségét, rendszeres öntözést igényel. Nem megfelelő gondozás esetén a smaragd tuja legyengül, akkor fokozottan ki lesz téve a kártevők és gombás betegségek károsításának.

A tuja leggyakoribb betegségeiről és kártevőiről, valamint a növényvédelmi teendőkről, az alábbi bejegyzésünkben részletesen írtunk: A tuja betegségei és kártevői – Így védekezz ellenük!

A smaragd tuja ültetése

smaragd tuja

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Dieter Schlack

A konténeres kiszerelésű smaragd tuja, az év bármely fagymentes időszakában ültethető. Őszi ültetés esetén ne feledkezzünk el a tuja téli felkészítéséről sem, ez a gyakorlatban a növény alsó részének hánccsal, szalmával vagy aprított levelekkel való takarását jelenti.

Az ültetés első lépése az ültetési hely kiválasztását követően az ültető gödör előkészítése. A talajt forgassuk át, lazítsuk ásóval, hogy porhanyósabb talajba tudjuk elültetni a tuját.

A smaragd tuja igazán szépen tápanyagban gazdag talajban fejlődik, ezért általános földkeverékkel, valamint szerves trágya vagy érett komposzt segítségével javítsuk fel a talajt. Az ültető gödör kétszer olyan mély és széles legyen, mint a konténer mérete.

Finom rázogatással és ütögetéssel távolítsuk el a konténert és helyezzük a smaragd tuját az előkészített ültető gödörbe. A föld visszatöltése után, alaposan öntözzük be a növényt, és később se feledkezzünk el az öntözésről.

Képek forrása: Pixabay.com; Wikipédia / Szerző: Dieter Schlack

Forrás: Megyeri Szabolcs Kertészete

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert