soft loft stílus

A loft stílusról legtöbbünknek a hatalmas luxusotthonok jutnak az eszünkbe – pedig a kialakulásuk egészen másból fakad. Az elhagyott gyárépületek “romjain” kifejlődött, indusztriális stílus ma is a lakberendezés egyik legnépszerűbb irányzata, mivel minden helyiségnek karakteres arculatot ad.

Penthouse vagy loft lakás?

Gyakran keverik e két fogalmat a közbeszédben, nem is ok nélkül: mindkettő valamilyen szinten a luxust fémjelzi. Csak éppen teljesen más módon. Egy loft lakás belmagassága például jóval nagyobb a penthouse-ok belmagasságánál.

A loft trendben gyakran egyetlen hatalmas, egybenyitott térről beszélünk, beton- és kőburkolatokkal, vakolatlan téglafalakkal – visszaadva az igazi, indusztriális hangulatot. A LivDan Home konyhatervezési szolgáltatásával ezt a stílust viszontláthatjuk a sütés-főzés színterénél is.

A tágas terek ugyanakkor mindkét lakástípusra jellemzőek. Ám amíg a penthouse egy tetőtéri luxuslakás, az első loftok a régi, elhagyott gyárépületek átalakításával jöttek létre – így alakult ki autentikus hangulatuk.

Ilyen egy vérbeli soft loft konyha

Ha röviden kellene összefoglalnunk: a lakásod lelke. Főként, hogy – mivel a loft stílus a hatalmas, egybefüggő terekről szól – a nappalival és az étkezővel alkot egységet. Ha áthívod családtagjaidat, barátaidat, akár a főzés közben is jókat beszélgethettek, hála az egybenyitott helyiségeknek.

De miben más a soft loft stílus, mint a hard loft? A hard loft a nyersebb ipari stílust testesíti meg: a konkrét gyárépületből átalakított lakásokat. A soft loft otthonok ellenben új építésű házak, épületek, melyek azonban ugyanúgy a loft stílus jegyeit hordozzák magukban.

Így ha például egy konyháról beszélünk, a nagy belmagasságot (kb. 3-5 m) vagy az óriási üvegablakokat említhetjük, melyek bevilágítják az egész teret. A különböző gépészeti elemekből ugyanakkor nem feltétlenül hagyunk mindent szabadon: az ideális hatásért elég néhány cső a plafonon.

Az anyagok viszont a loft stílus mindkét ágában változatlanok. A tégla, a beton vagy éppen a természetes kőburkolat is tökéletes választás. A beton- vagy kőfelület különösen a konyhapultnál jó választás.

Ötletes megoldás lehet még az üveglamellás rolószerkezet, melyet LED lámpák világítanak meg – kiemelve vagy épp elrejtve a háztartási kisgépeket. A fekete fogantyúk, a fa- és a fémbútorok, a sötét és a világosabb felületek kontrasztja teszi ezt a stílust teljessé.

A konyha átalakítása: egyedül vagy szakértőkkel?

A loft stílus bizonyos jellegzetes jellemzőit magunk is kialakíthatjuk. A fémhatású kiegészítőket megvehetjük, ahogyan a nyersebb erőt sugárzó bútorokat is. Azonban ahhoz, hogy egy otthonos teret kapjunk, és ne egy túlságosan eklektikus, széttartó lakásbelsőt, érdemes bevonnunk szakértőket, belsőépítészeket és/vagy lakberendezőket is.

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom