húsos som

A som (Cornus) nemzetségbe tartozó fajok az északi félteke mérsékelt övi és sarkkör alatti részén gyakoriak. Ázsia, Európa és Észak-Amerika területén egyaránt előfordulnak ezek mutatós, jellemzően lombhullató fák, cserjék.

Cikkünkben 9 som (Cornus) fajt gyűjtöttünk össze, és mutatunk be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

1. Húsos som (Cornus mas) bemutatása, gondozása

A húsos som (Cornus mas) Európa szerte, így hazánkban is gyakori, kb. 5 méteres magasságot elérő, lassú növekedésű lombhullató cserje.

húsos som

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Stefan.lefnaer

Sárga színű bogernyőben nyíló virágzatával, valamint ehető, magas C-vitamin tartalmú piros, egyes fajták esetében sárga színű termésével kertünk dísze lehet.

Virágai tavasz elején nyílnak, míg termései ősz elején érnek be. Méregzöld levelei kerekdedek, hegyesedő végűek, ősszel vöröseslila színben játszanak.

A húsos som egy igazán ellenálló, egyszerűen nevelhető növény. Jól viseli a városi kedvezőtlen klímát, szennyezett levegőt, valamint a szárazságot is.

Ültetési helyéül napos, vagy világos helyet válasszunk. A talaj típusára nem kényes, bár leginkább a lazább szerkezetű, meszes, vagy átlagos, jó vízáteresztő talajokat kedveli.

Vízigénye nem túl nagy, jó szárazságtűrő képességű növény. Betegségekre és kártevőkre nem érzékeny. Szaporítani tősarj és félfás dugvány segítségével is lehet. 

2. Csillagsom (Cornus kousa) bemutatása, gondozása

csillagsom

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Valérie75

A csillagsom (Cornus kousa) a somfélék családjába tartozó kimondottan mutatós cserje. Virágzatával, termésével, valamint ősszel szép bordós színűre színeződő lombjával is kertünk dísze lehet.

Négy hófehér vagy rózsaszín szirom alkotta könnyed virágai tavasz végén, valamint a nyár első felében nyílnak. Ősszel piros, gömb formájú, szamócára emlékeztető termést hoz. Levélzetét üde zöld színű, kerekded, fényes felületű levelek alkotják.

A csillagsom, nem túl fényigényes növény, ezért célszerű számára a kert, egy félárnyékos szegletét kijelölni ültetési helyül. Talajok közül, a jó vízelvezető, tápdús talajokat részesíti előnyben, a meszes talajokat kifejezetten nem szereti.

Vízigénye átlagos, a nyári száraz és meleg időszakokban célszerű mérsékelten öntözni. Szaporítani ősszel lehet szabadföldi magvetéssel, valamint télen konténerbe vetéssel.

3. Emeleteságú som (Cornus controversa) bemutatása, gondozása

emeleteságú som

Kép forrása: Geograph.org.uk / Szerző: pam fray / Licence: CC BY-SA 2.0

Az emeleteságú som (Cornus controversa), emeletes ágrendszerű kb. 6 méter magas, széles, térigényes cserje, mely különleges formájával, fehér virágzatával, valamint őszi lombszínével is kertünk éke lehet.

Levélzetét tojásdad alakú, zöld színű levelek alkotják, a kertészetek fehér-zöld, tarka levelű változatát is forgalmazzák Cornus controversa ‘Variegata’ néven. Bogernyőben nyíló hófehér virágait júniusban csodálhatjuk meg. Később kékes-fekete színű termést is hoz. Nagyobb kertekbe, parkokba ültethető szoliterként, jól mutat ázsiai stílusú kertekben is.

Ültetési helyéül napos, világos vagy félárnyékos helyet válasszunk. Talajok közül legjobban a jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag, üde, savanyú kémhatású talajokat kedveli.

Átlagos vízigényű növény, fiatal korában valamint tartósan meleg, száraz időszakokban öntözést igényel.

4. Virágos som (Cornus florida) bemutatása, gondozása

virágos som

Kép forrása: Flickr / Szerző: Tom Potterfield / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

A virágos som (Cornus florida) Amerika északnyugati területeiről származó, lassú növekedésű, kb. 5-6 méteres maximális magasságot elérő cserje.

Díszítőértékét elsősorban az áprilisban nyíló virágokat körülölelő fehér, vagy rózsaszín árnyalatban játszó fellevelei adják, de őszi lombszíne is kimondottan szép.

Levélzetét közép zöld színű, kerekeded, kissé hegyesedő levelek alkotják, melyek ősszel bordós színben pompáznak. Jól mutat nagyobb konténerben nevelve, valamint a kertben szoliterként, illetve fák és más cserjék társaságában is.

A virágos som viszonylag egyszerűen nevelhető növény, amely kedveli a félárnyékos fekvést, napos helyre, ha egy mód van rá, ne ültessük. A talajok közül a jó vízáteresztő képességű, mérsékelten savas, kissé nedves talajokat kedveli.

Bár szereti, ha földje nedves, a túlöntözést nem tolerálja. Mérsékelten öntözzük, és mulcsozzuk földjét, ez segít megtartani a nedvességet. Kártevők általában nem károsítják, esetenként a pajzstetvek okozhatnak gondot.

Betegségek közül néha a gyökérrothadás, valamint a levélfoltosodás károsíthatja. Szaporítani oltással, valamint félfás és fás dugványokkal lehet.

5. Fehér som (Cornus alba ‘Sibirica’) bemutatása, gondozása

fehér som

Kép forrása: Flickr / Szerző: basswulf / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

A fehér som, tatár som, vagy vörösvesszejű fehér som (Cornus alba ‘Sibirica’) kb. 2,5 méteres maximális magasságot elérő cserje, mely mutatós levélzetével, fehér bogernyőben nyíló virágaival, valamint az ősszel piros színűre színeződő ágrendszerével díszít.

Lombozatát alkotó levelei, kerekdedek, kissé hosszúkás formájúak, zöld színűek, erősen erezettek. Fehér, vagy krémfehér virágai tavasz végén, valamint nyár elején nyílnak. Ezt követően fejlődnek ki először zöld, majd fehér színű termései, melyeket a madarak szívesen fogyasztanak.

A fehér som viszonylag egyszerűen nevelhető növény. Ültetési helyéül napos, világos és félárnyékos helyet egyaránt választhatunk. Őszi lombszíne, napos helyen lesz a legintenzívebb.

Talajok közül a tápanyagban gazdag, folyamatosan kissé nyirkos talajokat kedveli leginkább. 

Metszeni elég akkor, ha szeretnénk megújítani a növényt, ennek érdekében néhány évente, minden negyedik-ötödik öreg vesszőt vágjunk vissza a talajszintig. Ha csak a vesszőinek látványa miatt tartjuk, intenzívebben is metszhető.

Betegségekre és kártevőkre nem érzékeny. Túlságosan száraz körülmények között, időnként a levelek széle megbarnul. Szaporítása fás dugványok segítségével történik.

6. Tarka levelű fehér som (Cornus alba ‘Sibirica Variegata’) bemutatása, gondozása

tarka levelű fehér som

Kép forrása: Flickr / Szerző: Anne-Sophie / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

A tarka levelű fehér som, pirosvesszős som vagy fehértarka levelű som (Cornus alba ‘Sibirica Variegata’), kb. 2 méteres maximális magasságot elérő cserje.

Mutatós levélzetével, fehér bogernyőben nyíló virágaival, valamint az ősszel piros színűre színeződő ágrendszerével díszít.

Látványos lombozatát alkotó levelei, kerekded, kissé hosszúkás formájúak, zöld színűek, fehér szegéllyel. Hófehér virágai tavasz végén, valamint nyár elején nyílnak.

A tarka levelű fehér som viszonylag egyszerűen nevelhető növény. Ültetési helyéül világos és félárnyékos helyet egyaránt választhatunk. Talajok közül a tápanyagban gazdag, kissé nedves talajokat kedveli leginkább.

Metszeni tavasszal lehet, formáját a harmadik évtől, visszavágással alakíthatjuk. Szaporítása fás dugványok segítségével történik.

7. Feketevesszejű som (Cornus alba ‘Kesselringii’) bemutatása, gondozása

feketevesszejű som

Kép forrása: Flickr / Szerző: peganum / Licence: CC BY-SA 2.0

A feketevesszejű som vagy feketevesszejű fehér som (Cornus alba ‘Kesselringii’), a fehér som (Cornus alba) egyik változata, melynek különlegessége, hogy a vesszők színe folyamatosan változik, az eleinte élénkpiros vesszők, feketébe hajló sötét bordó árnyalatúvá válnak.

A kb. 2 méteres maximális magasságot elérő lombhullató cserje díszét vesszőin túl, lombozata, virágai, valamint a később megjelenő termései adják.   

Lombozatát alkotó levelei, kerekdedek, kissé hosszúkás formájúak, erősen erezettek. Fehér, krém fehér virágai tavasz végén, valamint nyár elején nyílnak. Ezt követően fejlődnek ki fehér színű termései, melyeket a madarak szívesen fogyasztanak.

A feketevesszejű som viszonylag egyszerűen nevelhető növény. Ültetési helyéül napos, világos és félárnyékos helyet egyaránt választhatunk. Őszi lombszíne, napos helyen lesz a legintenzívebb, valamint ilyen fekvésben bővebben virágzik.

Talajok közül a tápanyagban gazdag, folyamatosan kissé nyirkos, nem túl kötött talajokat kedveli leginkább. 

Metszeni elég akkor, ha szeretnénk megújítani a növényt, ennek érdekében néhány évente, minden negyedik-ötödik öreg vesszőt vágjunk vissza a talajszintig.  Ha csak a vesszőinek látványa miatt tartjuk, intenzívebben is metszhető.

Betegségekre és kártevőkre nem érzékeny. Túlságosan száraz körülmények között, időnként a levelek széle megbarnul. Szaporítása fás dugványok segítségével történik.

8. Veresgyűrű som (Cornus sanguinea) bemutatása, gondozása

veresgyűrű som

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Hans Hillewaert

A veresgyűrű som (Cornus sanguinea) kb. 2-3 méteres magasságot elérő terjedő tövű lombhullató cserje. Főként azokban a hónapokban díszít, amikor a legtöbb növény nyugalmi időszakába kerül.

Ősszel hosszúkás, kerekded zöld színű levelei a fajtától függően vörös, narancs, vagy sárga színűre színeződhetnek. A lombhullás után bukkannak elő, az élénknarancssárga vesszők, melyek élettel töltik meg a téli kerteket.

Az év többi időszakában sem teljesen dísztelen, tavasszal kedves megjelenésű, hófehér ernyővirágzatával, majd fekete bogyós terméseivel díszít. A növény termése nem mérgező, a levelek viszont irritáló hatásúak lehetnek, bőr és szemirritációt okozhatnak.

A veresgyűrű som viszonylag egyszerűen nevelhető növény, amely főként világos helyen, nyirkos talajban érzi jól magát. Ültetési helyéül napos, világos vagy félárnyékos helyet is választhatunk, bár utóbbi esetben kevésbé lesznek élénkek vesszői.

Talajok közül leginkább a tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő, nedves talajokat kedveli, ezért öntözést igényel, de jó megoldás lehet, ha kerti tó közelébe telepítjük. Metszeni csak akkor kell, ha szeretnénk megújítani.

Megújítani úgy lehet legegyszerűbben, hogy az öreg vesszők közül levágjuk minden 4-5.-et. Kártevőkre és betegségekre nem érzékeny. Szaporítani fás dugvánnyal, vagy magvetéssel is lehet.

9. Selymes som, sárgavesszős som (Cornus sericea) bemutatása, gondozása

selymes som

Cornus sericea ‘Flaviramea’ / Kép forrása: Flickr / Szerző: Distant Hill Gardens / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

A selymes som vagy sárgavesszős som (Cornus sericea) kb. 2-3 méteres maximális magasságot elérő lombhullató cserje, mely Észak-Amerikában őshonos. Téltől tavaszig vesszőivel, azt követően lombozatával, virágaival valamint terméseivel díszít.

A kertészetek különféle változatait forgalmazzák, elérhető törpe méretben (Cornus sericea ‘Kelseyi‘), valamint vásárolhatunk piros (Cornus sericea ‘Baileyi’) és sárga (Cornus sericea ‘Flaviramea’) vesszős változatot is.

Levélzetét mélyen erezett, kerekded közép-zöld levelek alkotják. Ernyős virágzatot alkotó pillangócsalogató krém fehér virágai tavasszal és kora nyáron nyílnak. Nyár végére fejlődnek ki fehér termései.

A selymes som ültetési helyéül napos, világos és félárnyékos helyet is választhatunk. Talajok közül a tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő típusokat kedveli. Átlagos vízigényű növény, meghálálja a mérsékelt öntözést.

Metszeni elég akkor, ha szeretnénk megújítani a növényt, ennek érdekében néhány évente, minden negyedik-ötödik öreg vesszőt vágjunk vissza a talajszintig.

Ha csak a vesszőinek látványa miatt tartjuk, intenzívebben is metszhető. Szaporítani dugványozással lehet.

Képek forrása: Wikipédia / Szerző: Stefan.lefnaer; Wikipédia / Szerző: Valérie75; Geograph.org.uk / Szerző: pam fray / Licence: CC BY-SA 2.0; Flickr / Szerző: Tom Potterfield / Licence: CC BY-NC-SA 2.0; Flickr / Szerző: basswulf / Licence: CC BY-NC-SA 2.0; Flickr / Szerző: Anne-Sophie / Licence: CC BY-NC-ND 2.0; Flickr / Szerző: peganum / Licence: CC BY-SA 2.0; Wikipédia / Szerző: Hans Hillewaert; Flickr / Szerző: Distant Hill Gardens / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

Források: Botanikaland – Fehér som; Wikipédia – Som

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Lombhullató fák, cserjék