sóskaborbolya

A sóskaborbolya (Berberis vulgaris) bemutatása, gondozása

sóskaborbolya

Kép forrása: Flickr / Szerző: gailhampshire / Licence: CC BY 2.0

A sóskaborbolya (Berberis vulgaris) kb. 3 méteres maximális magasságot elérő, tövétől elágazó, tövises lombhullató cserje, mely egész Európában, így hazánkban is elterjedt. Ősszel beérő savanykás termései emberi fogyasztásra is alkalmasak, a népi gyógyászatban is használták őket, különböző bajok orvoslására.

A sóskafa és közönséges borbolya néven is ismert növény levélzetét tojásdad formájú, fogazott szélű levelek alkotják. Sárga színű, méhcsalogató virágai fürtökben nyílnak tavasz végén. Hosszúkás, rózsaszínes piros árnyalatú bogyós termései őszre fejlődnek ki és érnek be.

A sóskaborbolya egyszerűen gondozható, nem túl igényes növény, mely napos, világos, vagy félárnyékos helyre egyaránt ültethető. Talajok közül a jó vízáteresztő, semleges vagy lúgos talajokat kedveli leginkább. Tolerálja a rosszabb minőségű talajokat is.

Metszeni nem szükséges, elég csak akkor, ha alakítani szeretnénk, vagy eltávolítani az elöregedett ágakat. Szaporítani a sarjak leválasztásával, dugványozással és magról is lehet.

Kép forrása: Flickr / Szerző: gailhampshire / Licence: CC BY 2.0

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Lombhullató fák, cserjék