sudárzsálya

A sudárzsálya (Perovskia atriplicifolia) bemutatása, gondozása

A sudárzsálya (Perovskia atriplicifolia) felálló hajtású nagytermetű évelő félcserje, mely termete miatt főleg a nagyobb kertek díszítésére alkalmas. Jól társítható más növényekkel, például kasvirággal, díszfüvekkel is.

Bár hajtásai felállók, hajlamos arra, hogy szétterüljön, ráhajoljon a szomszédos növényekre, ezért hagyjunk számára elegendő helyet.

Hajtásai szürkészöld árnyalatúak, molyhos szeldelt levelei szintén. Sötétkék vagy levendulakék virágai nyáron és ősz elején díszítenek, a méhek nagyon kedvelik őket.

A sudárzsálya rendkívül igénytelen, egyszerűen nevelhető növény. Jól viseli a városi szennyezett levegőt, a gyengébb minőségű talajokat és a szárazságot is. Elég csak tartósan száraz időszakokban öntözni.

Ültetési helyéül napos, világos helyet válasszunk, és bár a talajokra nem kényes, legjobb, ha lazább szerkezetű, homokos, jó vízáteresztő talajba ültetjük.

Kora tavasszal bátran vágjuk vissza, nem kell megijedni, ne sajnáljuk a növényt! Ezzel szép bokros formát érhetünk el. Szaporítani dugványozással és tőosztással is lehet.

Kép forrása: Flickr / Szerző: Robert Lyle Bolton / Licence: CC BY 2.0

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők