sugárarália

A sugárarália (Schefflera arboricola) egy lenyűgöző növény, amely eredetileg Tajvan, Északnyugat-Ausztrália, és Új-Guinea területén honos, az aráliafélék családjába tartozik. Természetes élőhelyén különleges, esernyőszerű levelei miatt „esernyőfának” is nevezik.

Magyarország rendkívül népszerű szobanövény, dekoratív, mutatós megjelenése, és viszonylag egyszerű gondozása miatt is. Levelei fényes felülettel rendelkeznek, egyszínű zöldek és tarkák is lehetnek.

A sugárarália remek választás azok számára, akik egy különleges, mégis könnyen gondozható szobanövényt szeretnének az otthonukba. Cikkünk további részében összefoglaltuk a gondozásával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, valamint kitérünk a szaporítására is.

A sugárarália igényei és gondozása

A sugárarália világos vagy félárnyékos, kellemesen párás helyiségekben pompázik igazán. Óvni kell a közvetlen napfénytől, mivel a tűző nap megégetheti a leveleit, vegyük figyelembe azt is, hogy fényhiányos környezetben megnyúlhat. Nem kedveli a huzatot és a száraz levegőt, ezért ne helyezzük, fűtőtest vagy légkondicionáló közelébe sem.

Az átlagos szobahőmérséklet is megfelelő a számára, ugyanakkor igazán szépen, egy 12-18 °C-os, világos szobában fejlődik. Télen a tarkalevelű fajták kb. 18 °C-os hőmérsékletet, míg az egyszínűek 12-16 °C-ot igényelnek. Nyáron kivihetjük a szabadba, azonban gondoskodjunk róla, hogy védve legyen a közvetlen napfénytől és a széltől.

A sugárarália rendszeres, de körültekintő öntözést igényel, a földje legyen enyhén nedves, a túlöntözést azonban igyekezzünk elkerülni. Télen csökkentsük az öntözés gyakoriságát. Ha a levelek sárgulni kezdenek, akkor valószínűleg túlöntöztük a növényt.

A tavaszi és nyári hónapokban érdemes kéthetente tápoldatozni, emellett fontos, hogy megfelelő páratartalmat is biztosítsunk a számára, erre különösen ügyeljünk a fűtési időszakban, amikor szárazabb a levegő.

A sugárarália fényhiányos helyen megnyúlhat, ilyenkor célszerű megmetszeni, ezzel elérhetjük, hogy visszanyerje szép bokros, kompakt formáját. Vágjuk le a megnyúlt, túlburjánzott hajtásokat, és várjunk türelemmel. A metszés után a növény gyorsan regenerálódik, és ismét teljes pompájában tündököl majd.

A növény átültetését évente vagy szükség szerint végezzük el, tápanyagban gazdag, laza szerkezetű, jó vízelvezető földkeverékbe. Az átültetések közötti időszak meghosszabbításával szabályozhatjuk a növény növekedési ütemét.

Ha növényünk már aránytalanul nagyra nőtt a cserepéhez képest, akkor mindenképpen ültessük át, egy valamivel nagyobb, vízelvezető nyílásokkal is rendelkező növénytartóba.

Gyakori kártevők és betegségek

A sugárarália, bár nem tartozik a különösen kényes szobanövények közé, bizonyos betegségekre és kártevőkre fogékony. Jellemző kártevői a pajzstetvek, melyek főként akkor jelennek meg rajta, ha télen száraz, meleg levegőjű helyen tartjuk. A pajzstetvek ellen bevethetők a természetes módszerek, a Neem olaj, valamint a boltokban kapható rovarölő szerek is.

Bár a sugárarália nem igényel meleget, és jól érzi magát egy kellemesen hűvös szobában is, a nagyon alacsony, 12 °C alatti hőmérséklet a levélvesztéshez vezethet, szélsőséges esetben a növény az összes levelét ledobja.

A levelek sárgulása gyakran túlöntözésre utal, de a fényhiány is okozhatja ezt a problémát, ebben az esetben a növényt világosabb helyre kell költöztetni. Ha a leveleken barna foltok jelennek meg, az általában a vízhiány következménye.

A sugárarália szaporítása

A sugáraráliát dugványozással szaporíthatjuk a legegyszerűbben. A tavaszi időszak ideális a dugványok elkészítéséhez, ehhez vágjunk le egy legalább 15 cm hosszú szárdarabot a növényről.

Éles, steril metszőollót használjunk, és 45 fokos szögben vágjuk le a szárat. Hagyjuk meg a felső 4-5 levelet, a többit távolítsuk el, ezt követően a dugvány végét mártsuk gyökereztető hormonba és ültessük el virágfölddel töltött cserépbe.

A gyökeresedéshez elegendő fényre és a párás környezetre van szükség, ezért a cserepet világos, de közvetlen napsütéstől védett helyre tegyük, és helyezzünk rá egy zacskót. Tartsuk nedvesen a talajt, de ügyeljünk rá, hogy ne öntözzük túl.

A dugvány meggyökeresedését egy egyszerű teszttel ellenőrizhetjük: óvatosan húzzuk meg a szárat, és ha ellenállást tapasztalunk, akkor valószínűleg meggyökerezett. Ebben az esetben, körülbelül egy hónap elteltével eltávolíthatjuk a zacskót, és elkezdődhet az új növény nevelése.

Érdemes egyszerre több dugványt is készíteni, mivel előfordulhat, hogy néhányuk nem gyökeresedik meg, annak ellenére sem, hogy minden feltételt biztosítottunk.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos tanácsot adnunk a sugárarália gondozásához és szaporításához. Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel is!

Kép forrása: Dreamstime.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények