sugárarália

A sugárarália (Schefflera arboricola) bemutatása

A sugárarália (Schefflera arboricola) az aráliafélék családjába tartozó, Tajvan, Északnyugat-Ausztrália, Új-Guinea területéről származó növény.

Hazánkban nagyon kedvelt szobanövény, melynek fő díszét mutatós levélzete valamint szép formája adja.

A sugárarália, nemcsak szép, hanem rendkívül hasznos szobanövény, ugyanis légtisztító növény is.

A szén-dioxid mennyiségén túl a levegőben lévő xylol és benzol mennyiségét is csökkenti a NASA „Levegő javítása növényekkel” jelentése szerint.

A sugárarália (Schefflera arboricola) gondozása

Elhelyezés, hőmérséklet

A sugárarália átlagos fényigényű növény. Világos vagy félárnyékos, nyáron levegős kb. 10-18 fokos, széltől és naptól védett helyen érzi jól magát. A tarka levelű változatok ennél kicsivel magasabb hőmérsékletet is elviselnek.

Szabadban is tartható. A tarka levelű fajokat legalább 18, a zöld lombúakat 12-16 fokos hőmérsékleten tartsuk a tél folyamán.

Öntözés, tápoldatozás

Vízigénye átlagos, rendszeresen, de mértékkel öntözzük. Földjét tartsuk kissé nedvesen, hűvös téli helyen, ennél is kevesebb vizet kapjon. Tápoldatozni kéthetente lehet márciustól augusztusig. Ősszel és télen, hagyjuk el a tápoldatozást.

Párásítás

Meleg helyen gyakran permetezzük leveleit, így biztosítva számára a megfelelő páratartalmat. A téli fűtés miatti meleg, és száraz levegő veszélyt jelent rá, mert ez a környezet kedvez a pajzstetvek megjelenésének.

Átültetés, szaporítás

A fiatalabb növényeket évente érdemes átültetni, az idősebbeket csak ha szükséges akkor. Az átültetéshez B virágföldet használjunk. Szaporítható magról augusztus-szeptember, és december-február között, valamint fűthető szaporítóágyban fejdugvánnyal, és moházással is.

Betegségek, kártevők

Betegségek általában nem támadják meg. Kártevők közül a pajzstetvek jelentenek rá veszélyt, melyek meleg, száraz levegőjű környezetben érzik jól magukat. Ha télen 12foknál alacsonyabb hőmérsékleten tartjuk elkezdi ledobálni a leveleit.

Összefoglalva:

Elhelyezés: világos, vagy félárnyékos, nem túl meleg helyen tartsuk. A tarka levelű változatok valamivel jobban bírják a meleget, inkább ilyen növényt válasszunk, ha nem tudunk hűvös helyet biztosítani a növény számára.

Öntözés: rendszeres mérsékelt öntözést igényel, ne legyen száraz a földlabdája, de ne is álljon vízben.

Tápoldatozás: tavasszal és nyáron kéthetente tápoldatozzuk.

Párásítás: kedveli a párás levegőt, főleg meleg helyen permetezzük sűrűn.

Átültetés: a fiatal növényeket évente kell átültetni, az időseket elég csak akkor, ha elhasználódott a földjük, vagy kicsi a cserepük.

Szaporítás: magról, fejdugvánnyal és moházással szaporítható.

Betegségek, kártevők: kártevők közül a pajzstetvek támadhatják meg. Télen 12foknál alacsonyabb hőmérsékleten ledobálhatja a leveleit.

Kép forrása: Dreamstime.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények