babérmeggy sövény

A babérmeggy (Prunus laurocerasus) egy népszerű örökzöld növény, amely fényes, élénk zöld leveleivel egész évben díszíti a kertet. Nem igényel sok gondoskodást, jó ellenálló képességgel rendelkezik és gyorsan növekszik, ezért egyre többen választják, ha sövény telepítéséről van szó.

Ahhoz azonban, hogy igazán sűrű ágrendszerű növényt kapjunk, a babérmeggynek rendszeres metszésre van szüksége. A megfelelő időben és módon végzett metszés segít abban, hogy a sövényünk sűrű, dús és mutatós legyen.

Mikor kell metszeni a babérmeggyet?

babérmeggy sövény

Kép forrása: Gardencentrum.hu

A legjobb időpont a tavasz eleje, mielőtt a hajtások intenzíven növekedni kezdenek. Ez általában májusra tehető, ezért még áprilisban érdemes elvégezni a metszést.

Az általános szabály az, hogy az előző évi hajtásnövekmény felét távolítjuk el, de nyugodtan lehet akár erősebben is metszeni, mivel a metszés hatására erőteljesebb növekedéssel reagál a növény.

Érdemes figyelni a színekre is: a friss hajtások szára zöld, míg a több éves szártagok barnás színűek, így könnyen meg lehet különböztetni őket egymástól. Emellett, ha őszre sok hosszú, egyenes hajtást nevel a babérmeggyünk, akkor célszerű ugyanígy eljárni, és lemetszeni a hajtások felét.

Mi történik a metszés hatására?

babérmeggy sövény

Kép forrása: Gardencentrum.hu

A megfelelően elvégzett metszésnek számos pozitív hatása van a babérmeggyre. A metszés serkenti a növény hormontermelését, ami erőteljes növekedést eredményez. A metszési pontoknál 2-3 új hajtás fog elágazni, ami segíti a dús hajtásrendszer kialakulását, emellett a talajhoz közel lévő alsó szártagokon, az úgynevezett alvórügyekből is új hajtások fognak nőni.

Sokan sajnálják kellőképpen megmetszeni a babérmeggyet, vagy amiatt aggódnak, hogy túl sokat metszenek és kárt okoznak a növényben, de valójában a megfelelő metszés csak segít abban, hogy még szebb és dúsabb legyen. Sőt, az idősebb és elhanyagolt növényeket megfiatalíthatjuk, életre kelthetjük a határozott metszéssel, emellett segít elkerülni a tövek felkopaszodását is.

Miután a babérsövény eléri a kívánt magasságot, már csak alakító metszésre van szükség, hogy egyenletes legyen a magassága és a szélessége. A babérmeggyet tarthatjuk kompakt, alacsony (150 cm) sövényként, vagy ha magasabb növényfalra vágyunk, akkor felengedhetjük akár 3 méter magasságig is.

Válasszunk megfelelő eszközöket a metszéshez!

babérmeggy sövény

Kép forrása: Gardencentrum.hu

Minden növény, így a babérmeggy metszésénél is fontos, hogy megfelelő minőségű és éles metszőollót használjunk. Az éles olló segít a tiszta és sima metszésben, minimalizálva a növény károsodását. Ha nagyobb területet kell rendben tartanunk, akkor akár sövénynyíróval is elvégezhetjük a munkát, de vegyük figyelembe, hogy amellett, hogy ezzel a módszerrel időt spórolunk, a leveleket is jobban roncsoljuk.

A babérmeggy metszése tehát létfontosságú ahhoz, hogy sűrű, dús és jól formált sövényt alakítsunk ki. A kellő időben és helyes technikával elvégzett metszés biztosítja a növény egészségét, és hozzájárul ahhoz, hogy hosszú évekig igazi dísze legyen a kertünknek.

Kellemes kertészkedést kíván a Gardencentrum.hu!

Képek forrása: Gardencentrum.hu; Adobe Stock

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert