Cotoneaster × suecicus 'Juliette'

A svéd madárbirs (Cotoneaster x suecicus) bemutatása, gondozása

Cotoneaster × suecicus 'Juliette'

Cotoneaster × suecicus ‘Juliette’ / Kép forrása: Flickr / Szerző: pépiniériste 85 / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

A svéd madárbirs (Cotoneaster x suecicus) a tibeti madárbirs (Cotoneaster conspicuus) és a szőnyegmadárbirs (Cotoneaster dammeri) keresztezésével létrehozott elterülő habitusú, alacsony örökzöld cserje, mely talajtakaróként, rézsűk beültetésére, valamint alacsony térelválasztóként ültethető.

Levélzetét kicsi, ovális levelek alkotják, a tavasz második felében fehér virágokat hoz. Bár virágai kölcsönöznek neki valamennyi díszítőértéket, igazán látványossá őszre kifejlődő piros termései teszik.

Termései hosszan díszítenek, a madarak előszeretettel fogyasztják őket. A termések emberi fogyasztásra nem alkalmasak, enyhén mérgezők.

A svéd madárbirs napos, világos vagy félárnyékos helyen, nem túl nedves, jó vízáteresztő talajban fejlődik a legszebben.

Elviseli a szárazságot, de ennek ellenére meghálálja a rendszeres öntözést. Metszeni elég csak akkor, ha szeretnénk alakítani.

Nem kimondottan kényes növény, de megtámadhatja tűzelhalás, a kártevők közül pedig a levéltetvek és a pajzstetvek. Szaporítani dugványozással lehet.

Kép forrása: Flickr / Szerző: pépiniériste 85 / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Örökzöldek